S.B. написа:
... пресича ръбовете $AB,BC$ и $AQ$ съответно във вътрешните точки $K,L$ и $M$ ...
Gruicho написа:Тя даже си е същата, леко поокастрена...
Евва написа:Ако правилният отговор е [tex]\frac{4 \sqrt{39} }{13}[/tex] , то задачата ми се струва лесна .
S.B. написа:Тази задача много ми напомня за следната :
Дадена е правилна триъгълна пирамида $ABCDQ$ с връх $Q$ .
Сфера $S$ минава през върха $A$, допира се до околните ръбове $BQ$ и $CQ$ в техните среди и пресича ръбовете $AB,BC$ и $AQ$ съответно във вътрешните точки $K,L$ и $M$ .Обемът на пирамидата $AKLM$ е [tex]\frac{1}{3}[/tex] от обема на пирамидата $ABCQ$
a) Да се намери ъгълът между околен ръб и равнината на основата на $ABCQ$
б) Aко $AB = 3$, да се намери радиусът на сферата $S$.
Задачата е от сборник "Кандидтстудентски конкурси по математика" на издателство ВЕДИ и има решение.
nikola.topalov написа:Дадена е правилна триъгълна пирамида [tex]ABCD[/tex] с основен ръб [tex]AB=3[/tex] и околен ръб [tex]AD=4[/tex]. Сфера минава през върха [tex]A[/tex] и се допира до средите на ръбовете [tex]BD[/tex] и [tex]CD[/tex]. Да се намери радиусът на сферата.
Румен Симеонов написа:Глупости, не му вярвайте. Не се допира до средите на ръбовете. Няма дефиниция за допиране на сфера до точка, въпреки моето предположение, че това би трябвало да означава сферата да минава през точката.
nikola.topalov написа:Изобщо не сте ми интересен с тези изказвания. Относно задачата - преписана е дословно от сборник на Веди. Претенциите Ви можете да адресирате към авторите му.
ammornil написа:Румен Симеонов написа:Глупости, не му вярвайте. Не се допира до средите на ръбовете. Няма дефиниция за допиране на сфера до точка, въпреки моето предположение, че това би трябвало да означава сферата да минава през точката.
Аз не съм завършил математика, но когато съм учил математика, допирната точка на сфера и права е точката на допиране на централна окръжност на сферата, лежаща в равнината определена от правата и центъра на сферата. С други думи, за да немерим точката на допиране, намираме сечението на сферата с равнина, съдържаща правата и центъра на сферата, и после така полученото сечение е окръжност която се допира до дадената права в единствена точка в равнината на сечение. Дефиницията се използва за решаване на задачи от сфера вписана в ръбесто тяло.
Аналогично, ако сфера се допира до равнина, то търсим една права в равнината, която съдържа допирната точка, намираме сечение на сферата определено от тази права и центъра на сферата, и допирната точка на това сечение с дадената права е допиранта точка на сферата с равнината. В този случай, няма значение коя права от равнината сме избрали, стига тя да минава през допиранта точка със сферата (с други думи, безкрайно много централни сечения на сферата ще се допират до равнината).
Надявам се това да Ви е от полза.
Послепис: моля въздържайте се от квалификации като "глупости", когато коментирате публикациите на други участници във форума. Всеки може да допусне грешка (а в конкретния сучай, аз не мисля че колегата е сбъркал в твърдението си).
Румен Симеонов написа: Прав сте и че много прави, оформящи цяла равнина, може да се допират до сферата в една и съща точка. Но все пак, трябва да сте посочили поне една от тези прави и да сте казали, че сферата се допира до нея. Обаче, когато е дадена само допирната точка, не сте прав, че е без значение до коя от правите минаващи през точката ще се допира сферата.
Румен Симеонов написа:
D за цвят ли е или е 5-тия връх на 3-ъгълната пирамида. Аналогичен въпрос за Q, а и дали пък не е Q=D та все пак да са 4 върховете на триъгълната пирамида, защото така съм свикнал още от малък? В сборника Q или D пише, или и двете?
S.B. написа:Румен Симеонов написа:
D за цвят ли е или е 5-тия връх на 3-ъгълната пирамида. Аналогичен въпрос за Q, а и дали пък не е Q=D та все пак да са 4 върховете на триъгълната пирамида, защото така съм свикнал още от малък? В сборника Q или D пише, или и двете?
Колега Симеонов, вече не само не сте интересен,но сте и досаден!Всеки нормален съфорумец ще разбере,че това е техническа грешка,получена при набиране на текста.Но не това е най- важното.Вие критикувате наред - с причина и без причина,защото сте безкрайно озлобен от факта,че в този форум никой не се интересува от Вашите абстрактни идеи.Вие се изживявате като непризнат гений, но вече сте разбрал ,че в този форум никой няма да се поклони пред блестящия Ви ум и блестящите Ви идеи!
Мислех да Ви го спестя,но Вие сам търсите да го чуете!Е,добре,прочетете:
Преди години правих статистиката за докторската дисертация на един психиатър.Както се досещате трябваше да понауча доста неща от психиатрията за да мога да си свърша работата.Та това,което разбрах беше,че най - разпространените неврози са НЕВРЪСТЕНИЯ,ХИСТЕРИЯ и ПСИХАСТЕНИЯ.
Третата разновидност се наблюдава най-често при мисловния тип нервна система и се изразява като съчетание на натрапливи мисли и действия,каквито демонстрирате Вие непрекъснато във вашите постове.Причините за появата на ПСИХАСТЕНИЯТА се дължат най-често на продължително действащи фактори на околната социална среда върху личността.
Моят съвет е да си направите собствен математически сайт,в който да изразявате всичко онова,което Ви вълнува,без да притеснявате хората около Вас.Също така ако Ви е предписано някакво лечение - спазвайте го стриктно.Никой не е длъжен да Ви търпи!
S.B. написа:Румен Симеонов написа:
Колега Симеонов, вече не само не сте интересен,но сте и досаден!Всеки нормален съфорумец ще разбере,че това е техническа грешка,получена при набиране на текста.Но не това е най- важното.Вие критикувате наред - с причина и без причина,защото сте безкрайно озлобен от факта,че в този форум никой не се интересува от Вашите абстрактни идеи.Вие се изживявате като непризнат гений, но вече сте разбрал ,че и в този форум никой няма да се поклони пред блестящият Ви ум и блестящите Ви идеи!
Мислех да Ви го спестя,но Вие сам търсите да го чуете!Е,добре,прочетете:
Преди години правих статистиката за докторската дисертация на един психиатър.Както се досещате трябваше да понауча доста неща от психиатрията за да мога да си свърша работата.Та това,което разбрах беше,че най - разпространените неврози са НЕВРЪСТЕНИЯ,ХИСТЕРИЯ и ПСИХАСТЕНИЯ.
Третата разновидност се наблюдава най-често при мисловния тип нервна система и се изразява като съчетание на натрапливи мисли и действия,какваито демонстрирате Вие във вашите постове.Причините за появата на ПСИХАСТЕНИЯТА се дължат най-често на продължително действащи фактори на околната социална среда върху личността.
Моят съвет е да си направите собствен математически сайт,в който да изразявате всичко онова,което Ви вълнува,без да притеснявате хората около Вас.Също така ако Ви е предписано някакво лечение - спазвайте го стриктно.Никой не е длъжен да Ви търпи!
nikola.topalov написа:Изтощителен ставаш, знаеш ли. Да не говорим за отчаяния опит в последния ти коментар да ни категоризираш по някакъв абсолютно комичен начин: “… и в заключение nikola.topalov се представя за жертва, ammornil пък мрази всички…”. Да не е това твоят защитен механизъм, който се включва при критика? Или са дисертациите, които пишеш, в опит да избегнеш ядрото на темата? Защото досега аз лично не съм видял един директен и кратък отговор от теб, който да обхваща поставения в предния коментар казус. Мислиш си, че си ни интересен, но те уверявам, че си просто поредния клоун в този сайт, който губи своето време и това на останалите съфорумници. Самозаблудата е ментално заболяване. Оздравявай бързо!
nikola.topalov написа:Само ти ми решаваш задачите ли? Защо да не пренебрегнем страхотните решения, които колегите S.B., КОРМОРАН, Eвва, Davids, Hephaestus и много други са давали на задачите, които качвам от [tex]2021[/tex]? В редките случаи, в които задача на седмицата остава нерешена, качвам решение накрая, както ще направя в случая, но малко по-късно.
Румен Симеонов написа:Дада, така е, аз съм виждал такива за които говориш. Имах предвид. само последните 2 задачи, откакто аз съм тук. И няма ли да кажеш откога докога могат да се качват задачи на седмицата и къде ги пише тия правила, че не мога да се вредя , без набързо да ми поставят диагноза някакви лекари дилетанти, и аз да качвам задачи на седмицата. А някой знае ли какво е това триъгълник, според училищните учебници? Ще се развам да публикуваш и решение различно от моето и на предишната стереометрична задача. Защо пропусна да го качиш?
Предлагам да качваш решението, което си имал предвид независимо дали задачата е била решена от някото или не е била. Повече решения - по-добре.
ammornil написа:Румен Симеонов написа:Дада, така е, аз съм виждал такива за които говориш. Имах предвид. само последните 2 задачи, откакто аз съм тук. И няма ли да кажеш откога докога могат да се качват задачи на седмицата и къде ги пише тия правила, че не мога да се вредя , без набързо да ми поставят диагноза някакви лекари дилетанти, и аз да качвам задачи на седмицата. А някой знае ли какво е това триъгълник, според училищните учебници? Ще се развам да публикуваш и решение различно от моето и на предишната стереометрична задача. Защо пропусна да го качиш?
Предлагам да качваш решението, което си имал предвид независимо дали задачата е била решена от някото или не е била. Повече решения - по-добре.
На кратко: ако искате да поставите задача за разглеждане, просто я публикувайте в подходящата субсекция на даден раздел. Няма нужда да е в Задача на седмицата. Задачата на седмицата е лимитирана в това с какви знания трябва да е възможно да се представи решение, нещо което специализираните раздели не налагат.
Отново на кратко: невъзможността Ви да възприемете критика под каквато и да е форма или да модифицирате поведението си съобразно общоприета форма на общуване в група, дори когато Ви се казва от множество участници в групата, говори за нарцистичност и липса на реализация на желанията или амбициите, изразена в нуждата да имате последната дума във всеки разговор, дори когато не е необходимо. Не е нужно човек да е специалист по психология за да разпознае генералните характеристики на някои често срещани патологии (също както не е нужно човек да е лекар по хуманна медицина за да разпознае течащ нос от настинка и да препоръча лечение). Някои неща се учат в училище, други- в житейската практика.
nikola.topalov написа:Дадена е правилна триъгълна пирамида [tex]ABCD[/tex] с основен ръб [tex]AB=3[/tex] и околен ръб [tex]AD=4[/tex]. Сфера минава през върха [tex]A[/tex] и се допира до средите на ръбовете [tex]BD[/tex] и [tex]CD[/tex]. Да се намери радиусът на сферата.
Регистрирани потребители: Google [Bot]