baroveca написа:Тук май ще използваме това,че [tex]sinx=\frac{1+tg^2x}{ 1-tg^2x}[/tex] Оттам полагаме [tex]tgx=y[/tex] и решаваме. След като решим това уравнение се връщаме към полагането и намираме стойностите на тангенса. Поне според мен е така.. пък дали е вярно не знам
ганка симеонова написа:baroveca написа:Тук май ще използваме това,че [tex]sinx=\frac{1+tg^2x}{ 1-tg^2x}[/tex] Оттам полагаме [tex]tgx=y[/tex] и решаваме. След като решим това уравнение се връщаме към полагането и намираме стойностите на тангенса. Поне според мен е така.. пък дали е вярно не знам
Това не е вярно!
ins- написа:[tex]sinx+tgx=\sqrt{3}[/tex]
[tex]sinx+\frac{sinx}{cosx}=\sqrt{3}[/tex]
[tex]sinx.cosx+sinx={\sqrt{3}}{cosx}[/tex]
[tex]1+\frac{1}{cosx}=\frac{\sqrt{3}}{sinx}[/tex]
Това уравенение ми е познато отнякъде.
След повдигане на квадрат и полагане на t=cosx
Получаваме уравнението:
[tex]t^4+2t^3+3t^2-2t-1=0[/tex]
Чиито реални корени са:
[tex]t_1 =- \frac{1}{2}+\frac{1}{sqrt{2}}-\frac{1}{2} \sqrt{2 \sqrt{2}-1}[/tex]
[tex]t_2 = - \frac{1}{2}+\frac{1}{sqrt{2}}+\frac{1}{2} \sqrt{2 \sqrt{2}-1}[/tex]
Интересно ми е как се решава уравнението от 4-та степен без формула на Кардано.
ins- написа:[tex]sinx+tgx=\sqrt{3}[/tex]
[tex]sinx+\frac{sinx}{cosx}=\sqrt{3}[/tex]
[tex]sinx.cosx+sinx={\sqrt{3}}{cosx}[/tex]
[tex]1+\frac{1}{cosx}=\frac{\sqrt{3}}{sinx}[/tex]
Това уравенение ми е познато отнякъде.
След повдигане на квадрат и полагане на t=cosx
Получаваме уравнението:
[tex]t^4+2t^3+3t^2-2t-1=0[/tex]
Чиито реални корени са:
[tex]t_1 =- \frac{1}{2}+\frac{1}{sqrt{2}}-\frac{1}{2} \sqrt{2 \sqrt{2}-1}[/tex]
[tex]t_2 = - \frac{1}{2}+\frac{1}{sqrt{2}}+\frac{1}{2} \sqrt{2 \sqrt{2}-1}[/tex]
Интересно ми е как се решава уравнението от 4-та степен без формула на Кардано.
martosss написа:И аз стигам до [tex]t^4+2t^3+3t^2-2t-1=0[/tex] , но не знам дали може да се реши "хубаво".
popawili написа:Като се приложи универсалната субституция се получава уравнение от втора степен което си решаваме , в което
променливата е y=tg(x:2).Задачата има реален корен.
Martin Nikovski написа:Само че има един проблем (или по-скоро два)... в тази формула имаме [tex]tg \frac{x}{2 }[/tex] и това, което си написал, е за косинус (ако сменим аргумента, разбира се)...
![]()
[tex]sinx=\frac{2tg \frac{x}{2}}{1+tg^2\frac{x}{2} }[/tex], [tex]cosx=\frac{1-tg^2 \frac{x}{2}}{1+tg^2\frac{x}{2} }[/tex]
ganka simeonova написа:Грешиш!
Получава се у-е от 4 степен.
[tex]4t=\sqrt{3} (1-t^4)[/tex]
Регистрирани потребители: Google [Bot]