Даден е квадрат $ABCD$. Точките $E$ и $F$ с среди на страните $AB$ и $BC$ съответно. Отсечките $CE$ и $DF$ се пресичат в т.$G$, като $EG=3$. Да се намери лицето на квадрата.
Скрит текст: покажи
KOPMOPAH написа:
Даден е квадрат $ABCD$. Точките $E$ и $F$ с среди на страните $AB$ и $BC$ съответно. Отсечките $CE$ и $DF$ се пресичат в т.$G$, като $EG=3$. Да се намери лицето на квадрата.
ptj написа:[tex]AB=x[/tex]
Нека точка [tex]O[/tex] e симетрична на [tex]D[/tex] спрямо[tex]F[/tex].
[tex]\triangle BFO \cong \triangle CFD[/tex] (I-ви признак) [tex]\Rightarrow \angle{FBO}=90 ^\circ \Rightarrow[/tex] т.[tex]O[/tex] лежи на правата [tex]AB[/tex].
[tex]ЕО=EB+BO=\frac{x}{2}+x= \frac{3}{2}x[/tex]
[tex]EO\parallel DC \Rightarrow GC:GE=OE:DC=3:2 \Rightarrow EC= \frac{5}{3}EG=5[/tex]
От правоъгълния [tex]\triangle{EBC}[/tex] намираме [tex]EC^2=EB^2+CB^2= \frac{5}{4}x^2 \Rightarrow x=2 \sqrt{5}[/tex]
[tex]S_{ABCD}=x^2=20[/tex]
П.П. Задача, можеща де се реши наум (чертеж и бакалски сметки), определено не е за тази тема.
KOPMOPAH написа:
Даден е квадрат $ABCD$. Точките $E$ и $F$ с среди на страните $AB$ и $BC$ съответно. Отсечките $CE$ и $DF$ се пресичат в т.$G$, като $EG=3$. Да се намери лицето на квадрата.Скрит текст: покажи
Евва написа:Може и така : [tex](х \sqrt{5} -3)х \sqrt{5} =2 x^{2 }[/tex]
х=[tex]\sqrt{5}[/tex]
[tex]S_{ABCD }[/tex]= 20
Gruicho написа:...
Направи чертеж пък тогава критикувай,умнико! И са ти написали,ч е чакат оригинални решения... нима считаш твоето за такова?
ptj написа:Gruicho написа:...
Направи чертеж пък тогава критикувай,умнико! И са ти написали,ч е чакат оригинални решения... нима считаш твоето за такова?
Задачата е прекалено стандартна, за да са необходими някакви оригинални подходи към нея. Колкото до критиката ти - прилича на обаждане на първолак, опитващ се да софлира преподавател от ВУЗ.
ptj написа:
П.П. Задача, можеща де се реши наум (чертеж и бакалски сметки), определено не е за тази тема.
ptj написа:Покритието все още го имам и то не от вчера...
ptj написа: Броя на решените от мен задачи във форума е най-добрия оценител за способностите ми...
Регистрирани потребители: Google [Bot]