nikola.topalov написа:$$\sum_{k=1}^{+\infty }\dfrac{e^{ikx}}{k!}$$
KOPMOPAH написа:Попаднах на интересна задача:
$$\sum_{k=1}^{\infty }\frac{\sin kx}{k!}=?$$
Румен Симеонов написа:KOPMOPAH написа:Попаднах на интересна задача:
$$\sum_{k=1}^{\infty }\frac{\sin kx}{k!}=?$$
Най-краткото РЕШЕНИЕ:
От
$sin(kx)=Im(e^{ixk})=Im((e^{ix})^k)$,
в съчетание и с
$e^z=\sum_{k=0}^{\infty} z^k/k!$,
следва, че отговорът е
$e^{cos(x)}sin(sin(x))$.
E, разбира се, използвахме и по-общото:
$e^z=e^{Re(z)}(cos(Im(z))+isin(Im(z)))$
и то не само за $z=ikx$, но също и за $z=e^{ix}$,
но всичко това са подробности ,,за наум", така, че има и по-кратко (без диференциално уравнение, без диференциране, без интегриране - даже и наум не ги използваме) - само с използване на дефиниция за $e^z$ (а и на някои други дефиниции, използвани наум, от които следва, и използваме, също и, че $e^{ak}=(e^a)^k$, а и, че $e^{a+b}=e^ae^b$,
РЕШЕНИЕ:
Очевидно, отговорът е: $e^{cos(x)}sin(sin(x))$.
Впрочем, все още се търси каква е училищната дефиниция за ,,триъгълник" и в кой учебник на коя страница е дадена.
grav написа:Това е излишно. Всичкото стана ясно след отговора на пипи
Румен Симеонов написа:Впрочем, все още се търси каква е училищната дефиниция за ,,триъгълник" и в кой учебник на коя страница е дадена.
grav написа:Румен Симеонов написа:Впрочем, все още се търси каква е училищната дефиниция за ,,триъгълник" и в кой учебник на коя страница е дадена.
Това колко пъти ще го повтаряш. Отвори отделна тема и кажи от какво точно си недоволен, защо начинът по който се дефинира триъгълник в училище не ти харесва.
Румен Симеонов написа:Не бе, не съм казал, че не ми харесва, а просто, честно, не знам как и къде и дали въобще в училище се дефинира триъгълниик. Ако знаеш, моля цитирай страница от училищен учебник и текст, с който се дефинира триъгълник и изрично ще ти благодаря още веднъж. Интересува ме:
(1) дали триъгълник се дефинира като съвкухност от точки (в една раввнината),
(2) дали тези точки съдържат точките от вътрешността на триъгълника,
(3) дали съдържат точките от вътрешностите на страните му,
(4) дали съдържат 3-те точкити, които са му върхове
или пък (може би)
(5) дали триъгълникът се състои от 3 точки (нележащи на 1 права, разбира се) и от 3-те отсечки свързващи тези 3 точки [без или със (?) вътрешността на тази ,,периферия" оформена от 3 точкки и 3 отсечки]?
(6) Един триъгълник само от точки ли се състои или има (и) други видове елементи , които му принадлежат?. Наистина ли има за елементи точки. Има ли въобще елементи принадлежащи на идин триъгълник и колко вида такива елементи има - точки(?), отсечки(?) ..., или всеки триъгълник е нещо цяло, което няма елементи, които да му принадлежат?
(7) Въобще, колко точки има в 1 триъгълни (ако сред елементите на триъгълника има и точки, като негови елементи), колко отсечки има в един триъгълник, ако сред елементите на триъгълника има и отсечки, като негови елементи).
(8) Дали въобще на учениците се дефинира ,,триъгълнк" като съвкупност от някакви елементи или пък учениците само се приучават на принципа ,,прави каквото правя и аз" да боравят с изрази съдържащи думата триъгълник, като например: ,,върховете на триъгълника", ,,страните на триъгълника", ,,периметъра на триъгълника", ,,лицето на триъгълника", на някои от които изрази наякакси някъде се дава някаква дефиниция нацяло - за значението на израза, без (?) да е дадена отделна дефиниция за самостоятелното значение на думата ,триъгълник" участваща в този израз ?
ПП. Преиначаваш мои кратки въпроси, провокираш ме да ги обяснявам по-подробно, а после питаш защо пиша толкова дълги текстове! Това именно преиначаване и провокиране е малко неприлично даже, според мен и за мое лично ползване на тази дума. Бъди здрав!
grav написа:Каква е твоята дефиниция за триъгълник?
Румен Симеонов написа:grav написа:Каква е твоята дефиниция за триъгълник?
Нямам моя училищна дефиниция за триъгълник. Когато преподавах Диференциална топология, кой знае защо, правех един увод (а може би това беше в отделен курс - по Геометрия и топология) за симплициални комплекси съставени от симплекси . В размерност 2 симплексите са триъгълници. В тази теория триътълниците са 2-мерни същества и не се състоят само от върхове и страни. Това обаче не е училищна математика. Намерих един учебник на Погорелов по училищна геометрия. По спомен, в него дефиницията за триъгълник е 3 точки и точките върху свързващите ги отсечки (май имаше изискване първоначолните 3 точки да не лежат на една права). За българското училище не знам има ли дефиниция или дефиниции и в кои класове, а това много ме интересува.
peyo написа:Триъгълника е симплекс от 2-ра размерност? Доколкото си помням, точно тази дефиниция ни преподаваха и на нас в училище във втори клас.
Румен Симеонов написа:Някой знае ли къде (на коя страница в кой учебник) се дефинира термина ,,отсечка'? Отсечката има ли елементи различни от точки, например дължината й?
ammornil написа:Отсечка в геометрията е винаги затворен интервал, тоест крайните точки се включват в анализа. Представете си кой да е фрактал, който .... Това е идеален, а не реален модел на пространствата.
Румен Симеонов написа:... в който безкрайната тънкост на точките изглежда подозрителна и противоречива за някои хора при първоначално запознаване с модела. Например, след като точките са безкрайно тънки не следва ли че крайните точки на отсечките всъщност ги няма (защото са безкрайно тънки)?
ammornil написа:Румен Симеонов написа:... в който безкрайната тънкост на точките изглежда подозрителна и противоречива за някои хора при първоначално запознаване с модела. Например, след като точките са безкрайно тънки не следва ли че крайните точки на отсечките всъщност ги няма (защото са безкрайно тънки)?
Бъркате очевидното с вярното. Това, че нещо е незабележимо не го прави несъществуващо. Аз не виждам вируси и бактерии, но те съществуват. Не виждам индивидуални фотони електромагнитно лъчение, но и те съществуват. Следващата аналогия е груба, но мисля че е приложима: не виждам реалните точки на числовата ос, но те също са там.
grav написа:Аз все още не разбирам каква е мотивацията за този въпрос! Има ли значение каква точно е дефиниция, дали е еднаква във всички учебници, дали всички учители изпозлват една и съща или различни дефиниции? И нужно ли е да има толкова много формализъм на това ниво за нещо което е достатъчно ясно интуитивно?
Регистрирани потребители: Google [Bot]