π
ganka simeonova написа:drago написа:M...да, хубава задачка. Чак я реших докрай, ако не съм сбъркал.

.
Ясно е, че трябва някак да търсим множеството на всички стойности на ф-ята. Фиксираме m, нека има s т.ч. (x^2 +mx+4)/(x^2+x+4) = s <=> (s-1)x^2+(s-m)x+4(s-1)=0. За да има решение относно x <=> D>=0, като се разпише става (s-(4/3-m/3))(s-(m/5+4/5))<=0 <=>
s принадл. [min(4/3-m/3,m/5+4/5), max(4/3-m/3,m/5+4/5)]. Сега малко анализ: този интервал трябва да е надясно от 0 => m от (-4,4). Ako този интервал е [a,b], а<=b трябва 2a>b, за да може всеки три числа от него да са страни на триъгълник. Тука малко случаи и сметки и става:
m от (-4/11;28/13)
Ти си я решил, но аз нищо не разбрах.
"Малко анализ", "Малко случаи и сметки"...
Ами какво по-точно не разбра? Доста се позамислих, дали да отговарям, но горния коментар звучи малко гордо, а не би следвало. Силно се надявам всичко да си разбрала, но да си го написала по инерция, поради сбития начин на решаване. Само, че това тук не е сборник, за който човек е броил пари и има основание да е недоволен, ако нещо не е обяснено добре, а форум. Хареса ми задачата, стори любопитна, и маркирах решението и, дотолкова доколкото съм имал време.
Решението е абсолютно логично, няма чак толкова за досещане.
1. Ясно е, че трябва да се изследва множеството от стойностите на ф-ята. Даже и да не се намери експлицитно, трябва поне някаква зависимост му долната и горната граница на интервала. Че е интервал е ясно от съображения за непекъснатост и това, че границата е 1 при x->+-безкр. 2. Този интервал трябва да има свойството: всеки три числа от него трябва да са страни на триъгълник. От тук, ако интервала е [a,b] =>, a,b>0, 2a>b. Ако възниква въпрос: защо интервала е затворен, засега да го подминем. И сега остава същественото: да намерим множ. от стойности. И ключовият момент бих казал, че е тук, защото са възможни 2 подхода: директно изследване-намиране най-малка и най-гол. стойност с производни и т.н. и това сигурно ще стане, но с повече сметки. По тънкия начин е: да видим за кои s: f(x)=s има решение относно x. Това ме накефи при тази задача. Става квадратно у-ние относно x, дискриминантата е чудесна(разлика от 2 квадрата) и трябва да е >=0, от там се получават s-овете: в интерв. [min(4/3-m/3,m/5+4/5), max(4/3-m/3,m/5+4/5)]. И случаите не са толкова много, а само 1 и абсолютно логичен, отговор на въпроса: кое от двете числа е по-малко. Това дава m<,>=1.Всъщност от тук нататък задачата е решаване на 3 линейни неравенства. И още нещо: като бонус в това решение няма нужда от съобръжения за непрекъснатост.
Надявам се, че така е по-ясно!