Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от СУфийския

Интересни задачи, решими със знания до 12 клас.
Публикувайте само, ако имате над 50 мнения. Всички други форуми са без регистрация.

Задача от СУфийския

Мнениеот prodanov » 28 Ное 2010, 13:53

[tex]f(x) =
\frac
{
x^2 + mx + 4
}
{
x^2 + x + 4
}[/tex]

Да се намерят всички стойности на реалния параметър [tex]m[/tex] ,за които при всеки избор на реалните числа [tex]a[/tex], [tex]b[/tex] и [tex]c[/tex] числата [tex]f(a)[/tex], [tex]f(b)[/tex] и [tex]f(c)[/tex] са страни на триъгълник.
prodanov
Напреднал

Рейтинг: 10

Re: Задача от СУфийския

Мнениеот amsara » 28 Ное 2010, 14:23

Кой е този СУфийски ;) Или Софийски университет или СУ само, ама двете накуп са голям майтап :D
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот prodanov » 30 Ное 2010, 11:01

Хайде дайте някой жокер, интерестна е.
prodanov
Напреднал

Рейтинг: 10

Мнениеот ksen_93 » 17 Дек 2010, 00:19

Тъй като ако вземем числа a,b,c,които са естествени и искаме да е изпълнено търсеното,то => m трябва да е цяло.Тъй като задачата е изпълнена за всички a,b и c,избираме произволни,например а=-1, b=0 , c=1
=> f(a) = 5 - m / 4 (1)
f(b) = 1
f(c) = m+5 / 6
Toгава от неравенство в триъгълник f(a) + f(b) < f(c)
f(b) + f(c) < f(a)
f(c) + f(a) < f(b)
Откъдето получаваме m<3
m>-7/5
Взимайки за a,b и c съответно 0,1 и 2 получаваме аналогично m>1/31, т.е. m>0
=>единствените стойности за m са 1,2 и 3
m=1 oчевидно е решение.
От случай (1) имаме 6/ m+5
т.е. m=1 , m =7 и т.н.
=> с дадените ограничения m=1
=> eдинственото решение е m=1
ksen_93

Мнениеот allier » 17 Дек 2010, 07:30

От това последното решение нищо не разбрах - защо трябва m да е цяло? И защо след като сме получили m<3, по-долу пише, че единствените възможни стойности са 1,2,3 (след като е строго по-малко от 3).
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот ksen_93 » 17 Дек 2010, 19:35

Ами според мен изискването m-цяло идва от това,че исканото е изпълнено за всички а,b и c - реални. А относно m<3 се извинявам,наистина стойностите са 1 и 2 само.
ksen_93

Мнениеот allier » 17 Дек 2010, 19:48

Това за m=3 не е проблем въобще. Въпросът е как точно получи, че m е цяло число. Ти казваш - избираме a,b,c - естествени, и оттук следва, че и m е същото. Как по-точно следва?
allier
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 17 Дек 2010, 20:08

M...да, хубава задачка. Чак я реших докрай, ако не съм сбъркал. :).
Ясно е, че трябва някак да търсим множеството на всички стойности на ф-ята. Фиксираме m, нека има s т.ч. (x^2 +mx+4)/(x^2+x+4) = s <=> (s-1)x^2+(s-m)x+4(s-1)=0. За да има решение относно x <=> D>=0, като се разпише става (s-(4/3-m/3))(s-(m/5+4/5))<=0 <=>
s принадл. [min(4/3-m/3,m/5+4/5), max(4/3-m/3,m/5+4/5)]. Сега малко анализ: този интервал трябва да е надясно от 0 => m от (-4,4). Ako този интервал е [a,b], а<=b трябва 2a>b, за да може всеки три числа от него да са страни на триъгълник. Тука малко случаи и сметки и става:
m от (-4/11;28/13)
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот ganka simeonova » 17 Дек 2010, 20:45

drago написа:M...да, хубава задачка. Чак я реших докрай, ако не съм сбъркал. :).
Ясно е, че трябва някак да търсим множеството на всички стойности на ф-ята. Фиксираме m, нека има s т.ч. (x^2 +mx+4)/(x^2+x+4) = s <=> (s-1)x^2+(s-m)x+4(s-1)=0. За да има решение относно x <=> D>=0, като се разпише става (s-(4/3-m/3))(s-(m/5+4/5))<=0 <=>
s принадл. [min(4/3-m/3,m/5+4/5), max(4/3-m/3,m/5+4/5)]. Сега малко анализ: този интервал трябва да е надясно от 0 => m от (-4,4). Ako този интервал е [a,b], а<=b трябва 2a>b, за да може всеки три числа от него да са страни на триъгълник. Тука малко случаи и сметки и става:
m от (-4/11;28/13)

Ти си я решил, но аз нищо не разбрах.
"Малко анализ", "Малко случаи и сметки"...
ganka simeonova

Мнениеот allier » 17 Дек 2010, 21:44

"Малко анализ"-ът е ок - за всяка стойност на x, функцията е положителна. "Малко случаи и сметки" са всъщност много случаи и сметки, но пак излиза по някое време интервал за отговор.

Ключовият момент е това за интервала - ако функцията приема всички стойности в даден интервал (а тя ги приема, защото е непрекъсната), то единственото условие от всеки три числа да става триъгълник е горната граница на интервала да е по-малка от удвоената долна граница.
allier
Математиката ми е страст

Мнениеот ksen_93 » 17 Дек 2010, 22:18

allier написа:Това за m=3 не е проблем въобще. Въпросът е как точно получи, че m е цяло число. Ти казваш - избираме a,b,c - естествени, и оттук следва, че и m е същото. Как по-точно следва?

Грешката е моя,заблудила съм се явно.Съжалявам.Ще помисля и ако ми дойде нещо друго на ум,ще постна
ksen_93

Мнениеот drago » 18 Дек 2010, 09:03

π
ganka simeonova написа:
drago написа:M...да, хубава задачка. Чак я реших докрай, ако не съм сбъркал. :).
m от (-4/11;28/13)

Ти си я решил, но аз нищо не разбрах.
"Малко анализ", "Малко случаи и сметки"...

Ами какво по-точно не разбра? Доста се позамислих, дали да отговарям, но горния коментар звучи малко гордо, а не би следвало. Силно се надявам всичко да си разбрала, но да си го написала по инерция, поради сбития начин на решаване. Само, че това тук не е сборник, за който човек е броил пари и има основание да е недоволен, ако нещо не е обяснено добре, а форум. Хареса ми задачата, стори любопитна, и маркирах решението и, дотолкова доколкото съм имал време.
Решението е абсолютно логично, няма чак толкова за досещане.
1. Ясно е, че трябва да се изследва множеството от стойностите на ф-ята. Даже и да не се намери експлицитно, трябва поне някаква зависимост му долната и горната граница на интервала. Че е интервал е ясно от съображения за непекъснатост и това, че границата е 1 при x->+-безкр. 2. Този интервал трябва да има свойството: всеки три числа от него трябва да са страни на триъгълник. От тук, ако интервала е [a,b] =>, a,b>0, 2a>b. Ако възниква въпрос: защо интервала е затворен, засега да го подминем. И сега остава същественото: да намерим множ. от стойности. И ключовият момент бих казал, че е тук, защото са възможни 2 подхода: директно изследване-намиране най-малка и най-гол. стойност с производни и т.н. и това сигурно ще стане, но с повече сметки. По тънкия начин е: да видим за кои s: f(x)=s има решение относно x. Това ме накефи при тази задача. Става квадратно у-ние относно x, дискриминантата е чудесна(разлика от 2 квадрата) и трябва да е >=0, от там се получават s-овете: в интерв. [min(4/3-m/3,m/5+4/5), max(4/3-m/3,m/5+4/5)]. И случаите не са толкова много, а само 1 и абсолютно логичен, отговор на въпроса: кое от двете числа е по-малко. Това дава m<,>=1.Всъщност от тук нататък задачата е решаване на 3 линейни неравенства. И още нещо: като бонус в това решение няма нужда от съобръжения за непрекъснатост.
Надявам се, че така е по-ясно! :)
drago
Математик

Рейтинг: 518

Назад към Задача на седмицата