от Гост » 27 Апр 2012, 22:40
Благодаря за решението. Никога нямаше да се сетя как да реша тази задача. Може и това да е оригиналното. До сега не бях виждал решение на задачата, а може и да съм виждал, но е било отдавна и не можах да го намеря. Ето няколко подобни задачи с лица. Знам още поне толкова подобни, но тези ми харесват най-много.
1. В остроъгълен триъгълник [tex]ABC[/tex] - [tex]H_1, H_2, H_3[/tex] са петите на височините, [tex]T_1, T2, T_3[/tex] са допирните точки на вписаната окръжност със страните, а [tex]L_1, L_2, L_3[/tex] са пресечните точки на вътрешните ъглополовящи със страните. Да се докаже, че: [tex]S_{H_{1}H_{2}H_{3}}\leq S_{T_{1}T_{2}T_{3}}\leq S_{L_{1}L_{2}L_{3}}\leq\frac{1}{4}S_{ABC}[/tex].
2. В триъгълника [tex]ABC[/tex] - [tex]M, N, P[/tex] са вътрешни точки съответно за страните [tex]AB, BC, CA[/tex]. Да се докаже, че ако [tex]AN, BN, CP[/tex] се пресичат в една обща точка, то: [tex]S_{MNP}\leq\frac{1}{4}S_{ABC}[/tex].
3. Нека [tex]P[/tex] е вътрешна точка за триъгълника [tex]ABC[/tex], а точките [tex]X, Y, Z[/tex] са от страните [tex]AB, BC, CA[/tex], такива че: [tex]XY\parallel AP[/tex], [tex]YZ\parallel BP[/tex], [tex]ZX\parallel CP[/tex]. Да се докаже, че: [tex]S_{XYZ }\leq\frac{1}{3}S_{ABC}[/tex].
4. В остроъгълния триъгълник ABC. На страните [tex]BC,CA,AB[/tex] са избрани съответно точките [tex]D,E,F[/tex], така, че [tex]DC+CE=EA+AF=FB+BD[/tex]. Да се докаже, че
а) [tex]DE+EF+FD\ge\frac{1}{2}(AB+BC+CA)[/tex];
б) [tex]S_{DEF} \le \frac{1}{4}S_{ABC}[/tex].