Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Как се доказва формулата за S на сфера?

Мнениеот vilinka_90 » 12 Мар 2010, 21:45

[tex]S=4\pi r^2[/tex]
vilinka_90
Нов

Рейтинг: 0

Re: Как се доказва формулата за S на сфера?

Мнениеот kerry » 13 Мар 2010, 16:14

Лицето на кръга е
[tex]S=\pi r ^2[/tex]
Производната спрямо радиуса ни дава обиколката на окръжността
[tex]C=2\pi r[/tex]

Обемът на кълбото е
[tex]V=\frac{4}{3}\pi r^3[/tex]
Производната спрямо радиуса ни дава повърхнината на сферата
[tex]S=4\pi r^2[/tex]

Иначе тази формула се извежда най-лесно чрез представяне на сферата в сферични координати и интегриране по цялата нейна повърхност. Мисля, че със знания от средния курс не може да се изведе тази формула.
kerry
Напреднал

Рейтинг: 9

Мнениеот vilinka_90 » 13 Мар 2010, 16:16

Благодаря много и аз не се сещам някакъв елементарен начин да я обясня на моя шестокласник.
vilinka_90
Нов

Мнениеот ganka simeonova » 13 Мар 2010, 16:32

vilinka_90 написа:Благодаря много и аз не се сещам някакъв елементарен начин да я обясня на моя шестокласник.

Уау! Тази формула може да се изведе със знаия по елементарна математика. В учебника за 12 клас има доказателството.
Но за 6 клас трябва просто да се приеме формулата наготово :)
ganka simeonova

Мнениеот Knowledge Greedy » 13 Мар 2010, 18:56

Колко боя е нужна за боядисването на 1 квадратен метър от някаква повърност ? Тази информация я има на опаковката на всяка кутия с боя от уважаващ себе си производител.
Е, сега да боядисаме една плажна надуваема топка. Ще ни трябва малко кантарче за точно измерване на количеството боя. Междувременно ще решим и интересната задача за намиране на радиуса на топката. И накрая, емпирично, както Архимед е намерил обема на кълбото - ние пък ще намерим лицето на повърхнината на сферата. Мисля, че ще е интересно и достатъчно доказателство за шестокласници. :)
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2828

Мнениеот vilinka_90 » 13 Мар 2010, 18:57

[/quote]Уау! Тази формула може да се изведе със знаия по елементарна математика. В учебника за 12 клас има доказателството.
Но за 6 клас трябва просто да се приеме формулата наготово :)[/quote]
Ами и аз така мисля, но детето е любопитно....Търсих в учебника за 12 клас на Анубис, но и там е наготово, а с друг учебник не разполагам. Здраве да е...важното е, че не е важно. :)
vilinka_90
Нов

Мнениеот vilinka_90 » 13 Мар 2010, 18:59

Knowledge Greedy написа:Колко боя е нужна за боядисването на 1 квадратен метър от някаква повърност ? Тази информация я има на опаковката на всяка кутия с боя от уважаващ себе си производител.
Е, сега да боядисаме една плажна надуваема топка. Ще ни трябва малко кантарче за точно измерване на количеството боя. Междувременно ще решим и интересната задача за намиране на радиуса на топката. И накрая, емпирично, както Архимед е намерил обема на кълбото - ние пък ще намерим лицето на повърхнината на сферата. Мисля, че ще е интересно и достатъчно доказателство за шестокласници. :)

Благодаря, но това мсиля че е обяснение за доста по-малки деца, на мен ми трябва малко по сложно...
vilinka_90
Нов

Мнениеот Knowledge Greedy » 13 Мар 2010, 19:12

Ще Ви предложа още една идея, но съм новак с LaTeX-а и ми трябва време. Всъщност още древните гърци са умеели да пресмятат лицето на повърхнината на сферична лента, а на гроба на Архимед е претворена в камък идеята му за лицето на сферата, като 2/3 от околната повърхнина на описания около сферата цилиндър.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2828

Мнениеот vilinka_90 » 13 Мар 2010, 20:43

Knowledge Greedy написа:Ще Ви предложа още една идея, но съм новак с LaTeX-а и ми трябва време. Всъщност още древните гърци са умеели да пресмятат лицето на повърхнината на сферична лента, а на гроба на Архимед е претворена в камък идеята му за лицето на сферата, като 2/3 от околната повърхнина на описания около сферата цилиндър.

Да но по този начин се извежда формулата за обем на кълбо. Мен ме интересува лицето. :)
vilinka_90
Нов

Мнениеот ganka simeonova » 13 Мар 2010, 21:01

vilinka_90 написа:Да но по този начин се извежда формулата за обем на кълбо. Мен ме интересува лицето. :)

Няма начин. Повърхнината и обемът не са съизмерими..
Вилинка, няма как да го обясниш на детето си..
ganka simeonova

Мнениеот vilinka_90 » 13 Мар 2010, 21:03

ганка симеонова написа:
vilinka_90 написа:Да но по този начин се извежда формулата за обем на кълбо. Мен ме интересува лицето. :)

Няма начин. Повърхнината и обемът не са съизмерими..
Вилинка, няма как да го обясниш на детето си..

И аз почти сe отказах. Брат ми е :) Благодая за съдействието.
vilinka_90
Нов

Назад към Периметър, лице, обем