Как се доказва формулата за S на сфера?
[tex]S=4\pi r^2[/tex]
vilinka_90 написа:Благодаря много и аз не се сещам някакъв елементарен начин да я обясня на моя шестокласник.
Knowledge Greedy написа:Колко боя е нужна за боядисването на 1 квадратен метър от някаква повърност ? Тази информация я има на опаковката на всяка кутия с боя от уважаващ себе си производител.
Е, сега да боядисаме една плажна надуваема топка. Ще ни трябва малко кантарче за точно измерване на количеството боя. Междувременно ще решим и интересната задача за намиране на радиуса на топката. И накрая, емпирично, както Архимед е намерил обема на кълбото - ние пък ще намерим лицето на повърхнината на сферата. Мисля, че ще е интересно и достатъчно доказателство за шестокласници.
Knowledge Greedy написа:Ще Ви предложа още една идея, но съм новак с LaTeX-а и ми трябва време. Всъщност още древните гърци са умеели да пресмятат лицето на повърхнината на сферична лента, а на гроба на Архимед е претворена в камък идеята му за лицето на сферата, като 2/3 от околната повърхнина на описания около сферата цилиндър.
vilinka_90 написа:Да но по този начин се извежда формулата за обем на кълбо. Мен ме интересува лицето.
ганка симеонова написа:vilinka_90 написа:Да но по този начин се извежда формулата за обем на кълбо. Мен ме интересува лицето.
Няма начин. Повърхнината и обемът не са съизмерими..
Вилинка, няма как да го обясниш на детето си..
Назад към Периметър, лице, обем
Регистрирани потребители: Google [Bot]