Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Най-малък необходим брой елементи за решаване на триъгълник

Най-малък необходим брой елементи за решаване на триъгълник

Мнениеот d3d » 13 Фев 2013, 17:00

За да се реши един триъгълник, са нужни поне 3 елемента, 1 от които трябва да е негова страна. Обаче триъгълник може да се реши примерно и ако са известни и трите му медиани. Има ли други такива 3 елемента, по които да може да се реши триъгълникът и нито един от тях да не е страна?

Също, нека разгледаме един триъгълник с 19 негови елемента:
a, b, c, \alpha , \beta , \gamma , S, P, R, r, ma, mb, mc, la, lb, lc, ha, hb, hc

При известен един - а - всичките ли останали комбинации от 18х17 елемента могат заедно с него да решат триъгълника?
Неправилен едноъгълник
Аватар
d3d
Нов

Рейтинг: 1

Re: Най-малък необходим брой елементи за решаване на триъгъл

Мнениеот Xixibg » 13 Фев 2013, 17:22

Преди години издадоха една книжка.Казваше се нещо от сорта "Решаване на триъгълник".Там има отговор на въпроса ти.Ще ти кажа само ,че в над 90% от възможните тройки елементи в триъгълник имаме определен триъгълник.Има хубави и интересни задачи на тази тематика.
Xixibg

Мнениеот d3d » 13 Фев 2013, 17:28

А знаеш ли дали и къде още се продава тази книжка?
Неправилен едноъгълник
Аватар
d3d
Нов

Мнениеот Xixibg » 13 Фев 2013, 17:40

Под преди години имах предвид преди около 20 години.Нямам представа дали е преиздавана.Бях си я купил и я дадох на познати ,а те така и не ми я върнаха.Затова не мога да дам повече информация.Ако някой знае повече по темата нека се включи.....
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 13 Фев 2013, 17:57

Лично аз ползвам една книга, която ми е любима и се казва "Геометрия на триъгълника" от Христо Хитов. Изданието е от 90-те години. Не знам, дали е преиздавана, но там има всички положения за построяване на триъгълник по три елемента.
ganka simeonova

Мнениеот d3d » 13 Фев 2013, 20:02

А за произволен четириъгълник, освен тези комбинации от елементи, кои други го определят?
-диагонал и три ъгъла
-три страни и два ъгъла
-два диагонала, ъгъл между диагоналите, и страна
-два диагонала, външен ъгъл и страна
Неправилен едноъгълник
Аватар
d3d
Нов

Мнениеот kGitsov » 29 Апр 2013, 13:37

Здравейте,

Ако някой попадне на подобна книжка и има желание, с удоволствие ще я преснимам, даже и ще почерпя :)

Аз търся отговор на въпроса, какво е необходимо за да се определи един триъгълник, тоест минимума за съставянето на една решима задача, като идеята ми не е да ограничавам смисъла до тези 19 елемента, а до техните производни (под производна имам предвид дадени параметри за [tex]AH_{b }, BH_{a },[/tex]пресечница на две височини и пуснат перпендикуляр до някоя от страните и т.н.
kGitsov
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Решаване на триъгълник