Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

триъгълник

триъгълник

Мнениеот Стоянов » 12 Авг 2019, 13:34

За равнобедрен триъгълник е дадено , че ъгълът при основата е с мярка A и радиусът на вписаната окръжност е r = 5 . Намерете радиусът на описаната окръжност .
въпросът ми е това най - много ме затрудни
дали центъра O на окръжността всъщност е медицентър
Стоянов
Нов

Рейтинг: 0

Re: триъгълник

Мнениеот S.B. » 12 Авг 2019, 13:53

Стоянов написа:За равнобедрен триъгълник е дадено , че ъгълът при основата е с мярка A и радиусът на вписаната окръжност е r = 5 . Намерете радиусът на описаната окръжност .
въпросът ми е това най - много ме затрудни
дали центъра O на окръжността всъщност е медицентър

Не,не е медицентър.Центърът на вписаната окръжност е пресечната точка на ъглополовящите,а центъра на описаната окръжност е пресечната точка на симетралите.Само в равностранния триъгълник (по обясними причини) четирите точки - пресечната точка на ъглополовящите,медицентъра , ортоцентъра и прес.т. на симетралите съвпадат.Искате ли повече помощ?
Последна промяна S.B. на 12 Авг 2019, 13:56, променена общо 1 път
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5312

Мнениеот Стоянов » 12 Авг 2019, 13:56

да
ако предположа че е медицентър само тогава ми се получава отговора . незнам къде греша
Стоянов
Нов

Мнениеот Стоянов » 12 Авг 2019, 13:57

да ако може искам помощ
Стоянов
Нов

Мнениеот S.B. » 12 Авг 2019, 14:38

Без заглавие (14).png
Без заглавие (14).png (196.9 KiB) Прегледано 383 пъти
Стоянов написа:За равнобедрен триъгълник е дадено , че ъгълът при основата е с мярка A и радиусът на вписаната окръжност е r = 5 . Намерете радиусът на описаната окръжност .

Нека $AB = a$ ,$AO$ - ъглополовяща!
За [tex]\triangle AHO \rightarrow \displaystyle\frac{OH}{AH} = tg\displaystyle\frac{\alpha}{2} \Leftrightarrow\displaystyle \frac{5}{\displaystyle\frac{a}{2}} = tg\frac{\alpha}{2} \Rightarrow a = \displaystyle\frac{10}{tg\displaystyle\frac{\alpha}{2}}[/tex]
За $\triangle ABC$ прилагам синусова теорема: $\frac{a}{sin(180 - 2\alpha)} = 2R \Leftrightarrow \frac{a}{sin2\alpha} = 2R \Rightarrow R = \frac{a}{2.sin2\alpha}$
Заместваш $a =\displaystyle \frac{10}{tg\displaystyle\frac{\alpha}{2}}$ и получаваш окончателно:$$ R =\displaystyle \frac{5}{sin2\alpha.tg\displaystyle\frac{\alpha}{2}}$$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5312

Назад към Решаване на триъгълник