ganka simeonova написа:...
Полагаме [tex]\frac{a^2+b^2}{ 2ab} =\lambda \ge 1[/tex]...
ptj написа:ganka simeonova написа:...
Полагаме [tex]\frac{a^2+b^2}{ 2ab} =\lambda \ge 1[/tex]...
Вече за 2-ри път използваш частен случай на неравенство на Коши. Поне аз докато бях ученик, то не бе включено в учебния материал. Мисля, че би било добре да даваш някое кратко доказателство за него (освен ако не става въпрос за задача от състезание).Например:
За положителни [tex]a,b[/tex] :
[tex]\frac{a^2+b^2}{2ab }=k[/tex]
[tex]a^2+b^2=2ab+(k-1)2ab[/tex]
[tex](a-b)^2=(k-1)2ab[/tex]
Тък като лявата страна на последното равенство е винаги неотрицателна, а [tex]a[/tex] и [tex]b[/tex] са положителни, то:
[tex]k-1\ge0[/tex] <=> [tex]k\ge 1[/tex]
Дрън, дрън, та пляс!
1) Ивелинка не е ученичка.
2) Когато си бил ученик, е било преди 100 години
3) Това неравенство е толкова логично, че и 7-класниците го знаят.
Нямам никакво намерение, да го доказвам.
loving_math написа:Дрън, дрън, та пляс!
Потвърждавам горното твърдение.Дъщеря ми е в 8 клас и самостоятелно може да докаже неравенството на Коши без какъвто и да е проблем.И за пояснение - не учи в математическа паралелка.Какво остава за човек в извънучилищна възраст като авторката на темата..
loving_math написа:Дрън, дрън, та пляс!
Потвърждавам горното твърдение.Дъщеря ми е в 8 клас и самостоятелно може да докаже неравенството на Коши без какъвто и да е проблем.И за пояснение - не учи в математическа паралелка.Какво остава за човек в извънучилищна възраст като авторката на темата..
loving_math написа:Никога не съм ти сваляла рейтинга, нито съм ти го качвала.И комплекси за избиване нямам..Не се занимавам с математика, просто я харесвам и се обаждам само в онези случаи, когато съм сигурна, че съм права.
![]()
А ти пускаш като на конвейр, независимо дали е вярно или не, тук е разликата..
ptj написа:
Извинявай, ставаше въпрос за нашата Гана. Грешно съм цитирал мнението ти.
ptj написа:Не правиш разлика между хубаво и стандартно. За тази задача едва ли може да се мине без формула за медианата.
ptj написа:Вече за 2-ри път използваш частен случай на неравенство на Коши. Поне аз докато бях ученик, то не бе включено в учебния материал. Мисля, че би било добре да даваш някое кратко доказателство за него (освен ако не става въпрос за задача от състезание).Например:
ganka simeonova написа:Заради това:ptj написа:Вече за 2-ри път използваш частен случай на неравенство на Коши. Поне аз докато бях ученик, то не бе включено в учебния материал. Мисля, че би било добре да даваш някое кратко доказателство за него (освен ако не става въпрос за задача от състезание).Например:
ptj написа:Не правиш разлика между хубаво и стандартно. За тази задача едва ли може да се мине без формула за медианата.
ganka simeonova написа:ptj написа:Не правиш разлика между хубаво и стандартно. За тази задача едва ли може да се мине без формула за медианата.
Ок:)
Без ф-ла за медианата.
Всеки знае, надявам се и ти, че през един и същи връх са наредени по големина-
височина, ъглополовяща, медиана.
В този смисъл=>
[tex]m_c\ge l_c[/tex]
Тогава според условието=>
[tex]\frac{ab}{ a+b} \ge \frac{2abcos{\frac{\gamma }{ 2} }}{ a+b}[/tex]
[tex]=>cos{\frac{\gamma }{ 2} }\le \frac{1}{ 2} =>\frac{\gamma }{ 2} \ge 60^\circ =>\gamma \ge 120^\circ[/tex]
ptj написа:ganka simeonova написа:Не правиш разлика между хубаво и стандартно. За тази задача едва ли може да се мине без формула за медианата.
Ок:)
Без ф-ла за медианата.
Всеки знае, надявам се и ти, че през един и същи връх са наредени по големина-
височина, ъглополовяща, медиана.
В този смисъл=>
[tex]m_c\ge l_c[/tex]
Тогава според условието=>
[tex]\frac{ab}{ a+b} \ge \frac{2abcos{\frac{\gamma }{ 2} }}{ a+b}[/tex]
[tex]=>cos{\frac{\gamma }{ 2} }\le \frac{1}{ 2} =>\frac{\gamma }{ 2} \ge 60^\circ =>\gamma \ge 120^\circ[/tex]
Това вече е друго. Заслужи си овациите.
Назад към Решаване на триъгълник
Регистрирани потребители: Google [Bot]