Зад. 2 Ще се опитам да се обоснова логично защо правя всяко нещо:
1. Пробвах да тръгна с вектори, както ptj направи в миналата задача, но в случая търсим лице, на четириъгълник, тоест ни трябва и ъгъл, който не можем да намерим с вектори, така че този подход няма да ни свърши работа.
2. Запитах се какво ни е дадено - в случая са ни дадени много среди - тоест може да използваме средна отсечка...
3. Свързвайки тези среди получаваме фигура, която има равни и успоредни срещуположни страни с дължини 1 и ½, откъдето тази фигура е успоредник.
4. Сега вече се чудя как да стигна до ъгъла... връщам се към даденото, понеже вече използвах средите и дадените числа 1 и 2...
5. Дадено е, че отсечките, свързващи средите на срещуположните страни, са равни. Тези отсечки се явяват диагонали на нашия успоредник => успоредникът е правоъгълник(не съм сигурен дали го има като теорема, но това може би ще се докаже с еднакви триъгълници).
6. Сега очевидно
(просто се вижда... това не знам как да го опиша... но мога да пробвам... ако хванем всеки край на четириъгълника и го сгънем, така че да се опитаме да го залепим за центъра на четириъгълника, имам чувството, че ще получим точно дадения правоъгълник... ако не можете да ме разберете съжалявам ... приемам, че дотук на ученика му е ясно, че трябва да намери лицето на правоъгънлика и да изрази чрез него лицето на четириъгълника)
лицето на този правоъгълник е половината от лицето на търсения четириъгълник... и в момента се пуля в чертежа и се опитвам да го докажа по някакъв начин...
Ще попитате как се опитвам да го докажа... Ами започнах като изследвам едната половина от четириъгълника...
Каквото и да е доказателството.. на този етап аз си мисля, че лицето на КМРТ е 1/2, откъдето лицето на целия четириъгълник е 1(звучи логично .. цяло число...).
Ако беше тест, в този момент аз бих имал отговор - 1.
Остава да докажем, че тези триъгълничета АКТ, КВМ, МСР, РДТ имат общо лице, равно на правоъгълника КМРТ.
За момента наистина не се сещам как да докажа последното - че лицето на КМРТ е половината от лицето на търсения АВСД...
Но се надявам този опит за решение да е имал образователен характер за читателя, тоест да покаже как трябва да се действа когато се сблъскаш с една подобна задача(поне според мен, може би има и друг, по-добър начин).
Успех и весели празници!

П.П. И ето, че след като погледнах чертежа за още 5-10 мин се сетих как да се докаже последното нещо.
...
7. Разглеждам всяко малко триъгълниче поотделно.
Започваме от ВМК, който е ¼ от триъгълник АВС. Това е така, понеже КМ е половината от АС и височината на КМ е половината от висчоината на АВС
Аналогично горното триъгълниче ТРД е 1/4 от АСД
Така получаваме, че сборът на двете триъгълничета е 1/4 от лицето на четириъгълника.
Аналогично и за другите две триъгълничета доказваме, че са 1/4 от лицето на четириъгълника
Така сборът на четирите е 1/4S+1/4S=S/2.
Това го видях като гледах не целия чертеж, а само половината, примерно АВМТ, или КМР, или АВС... в крайна сметка се опитах да изразя малките триъгълничета като част от големите половинки... и нещата станаха!