Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Остроъгълен триъгълник

Остроъгълен триъгълник

Мнениеот Consigliere- » 26 Яну 2012, 18:47

Медианата [tex]BM[/tex] е равна на височината [tex]AH[/tex]в остроъгълен триъгълник [tex]ABC[/tex]. Големината на [tex]\angle MBC = ?[/tex]
Нямам и на идея кво да правя ..
Аватар
Consigliere-
Напреднал

Рейтинг: 10

Re: Остроъгълен триъгълник

Мнениеот ganka simeonova » 26 Яну 2012, 18:58

Построй през т.М отсечка МР ( Р е на СВ), успоредна на АН. Тогава МР=1/2АН=1/2МВ.
И тогава от правоъгълния триъгълник МРВ=>ъгъл МВС=30.
ganka simeonova

Мнениеот koncara » 26 Яну 2012, 20:31

ganka simeonova написа:Построй през т.М отсечка МР ( Р е на СВ), успоредна на АН. Тогава МР=1/2АН=1/2МВ.
И тогава от правоъгълния триъгълник МРВ=>ъгъл МВС=30.

Уважаема госпожо Симеонова. По този начин задачата, ако се реши на изпит, не вярвам да се зачете за вярна. Задачката е много интересна и със сигурност вярна, но искам аз да предствя едно решение, което не знам дали ще бъде точно както трябва. Ще ви помоля ако има грешки или пропуски да ги представите и да дадете вашето мнение. Задача: Построили сме отсечка МР. АМ=МС(ВМ-медиана). Понеже М среда на АС, и щом МР е успоредна на АН следва, че МР=1/2АН. АН=ВМ следователно МР=1/2ВМ. От тук следва свойството за правоъгълния триъгълник МВР, че срещу катет два пъти по малък от хипотенузата лежи ъгъл 30 градуса. Надявам се да изразите мнение. Благодаря Ви!!!
koncara
Фен на форума

Рейтинг: 2

Мнениеот Xixibg » 26 Яну 2012, 20:47

Ами това дето си написал е същото което е направила и г-жа Симеонова казано по друг начин.
ganka simeonova написа:Построяваме през т.М отсечка МР ( Р е на СВ), успоредна на АН. Следователно МР=1/2АН=1/2МВ (Средна отсечка в [tex]\triangle AHC[/tex]).
Oт правоъгълния триъгълник МРВ=>ъгъл МВС=[tex]30^\circ[/tex] .
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 26 Яну 2012, 20:55

koncara,това което си написал е абсолютно вярно:) Ако задачата е с разписване, да трябва да се обоснове, че получената отсечка е средна отсечка. Но, аз познавам автора на поста и възможностите му и си спестих подробностите:)
Идеята беше, за допълнителното построение:)
А иначе, преди малко точно тази теорема я обяснявах на малката си дъщеря ;)
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 26 Яну 2012, 20:56

Иначе, и аз от 8-класниците изисквам точно такова доказателствео, което ти си дал:)
ganka simeonova

Мнениеот koncara » 26 Яну 2012, 21:11

Благодаря госпожо Симеонова. Не искам с нищо да ви обидя, като ви карам да напишете мнението си. Дори напротив. Просто исках да видя дали моите разсъждения са верни и дали решението на задачата е такова. Математика е мое хоби. Винаги когато имам свободно време, сядам и решавам задачки. Същото е все едно да се реши една кръстословица или едно судоку. Просто искам когато решавам една задача да стигам до отговора с пълно решение, а не просто хоп хоп наум и готово. Благодаря за разбирането и надявам се пак да помагате :)
koncara
Фен на форума

Рейтинг: 2

Назад към Решаване на триъгълник