1. Даден е остроъгълен т-к [tex]ABC[/tex], височините [tex]AA_{1 }[/tex] и [tex]BB_{1 }[/tex] на който са равни съответно на 6 и 8 см. Те се пресичат в точка [tex]H[/tex], като [tex]\angle AHB = \alpha[/tex] .
а) да се намерят дължините на страните и третата височина на триъгълника
б) да се намерят ъглите на дадения триъгълник
в) да се докаже, че т-к [tex]A_{1 }B_{1 }C_{1 }[/tex] е подобен на [tex]ABC[/tex] и да се намери лицето на четириъгълника [tex]ABA_{1 }B_{1 }[/tex]
2. В т-к [tex]ABC[/tex], ортоцентърът [tex]H[/tex] разполовява височината от върха [tex]B[/tex]. Да се докаже, че [tex]h_{b } = 4Rcos\alpha cos\gamma[/tex] , където [tex]h_{b }[/tex] е височината към страната [tex]CA[/tex], [tex]R[/tex] - радиусът на описаната окръжност, а [tex]\alpha = \angle CAB[/tex] и [tex]\gamma =\angle ACB[/tex].
Тъй като в училище съм изучавал само първо равнище математика, а в момента се занимавам допълнително с усвояването на второ равнище, свойствата и връзките между различните елементи при дадени височини и подобни неща не са ми много ясни. Ще са ми нужни напътствия, за да схвана по-добре приложението им в подобен род задачи. Благодаря предварително на отзовалите се!

Меню