Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Радиус на описана окръжност

Радиус на описана окръжност

Мнениеот stoian.m » 20 Фев 2011, 13:34

Тъпия ъгал на трапец вписан в окръжност е 120 градуса . Ако малката основа е 4 ст , а диагоналът AC е оглэполуваща на ъгъл BAC , то радиусът на описаната около тръпеца окръжност е :
stoian.m
Нов

Рейтинг: 0

Re: Радиус на описана окръжност

Мнениеот ganka simeonova » 20 Фев 2011, 13:41

stoian.m написа:Тъпия ъгал на трапец вписан в окръжност е 120 градуса . Ако малката основа е 4 ст , а диагоналът AC е оглэполуваща на ъгъл BAC , то радиусът на описаната около тръпеца окръжност е :

Да започнем с правописа:
Тъпият ъгъл на трапец, вписан в окръжност е 120 градуса. Ако малката основа е 4 см, а диагоналът АС е ъглополовяща на ъгъл ВАС, то радиусът на описаната около трапеца окръжност е:
ganka simeonova

Мнениеот kucheto » 20 Фев 2011, 14:40

ganka simeonova написа:Тъпият ъгъл на трапец, вписан в окръжност е 120 градуса.

Понеже "вписан в окръжност" е вметнат израз, то той трябва да бъде ограден със запетайки и от двете страни :D .
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Мнениеот ganka simeonova » 20 Фев 2011, 15:17

kucheto написа:

Понеже "вписан в окръжност" е вметнат израз, то той трябва да бъде ограден със запетайки и от двете страни :D .

Като ми покажеш учебник или сборник, където този израз е ограден и аз ще го оградя!
ganka simeonova

Мнениеот kucheto » 20 Фев 2011, 20:13

ganka simeonova написа:Като ми покажеш учебник или сборник, където този израз е ограден и аз ще го оградя!

Учебник или сборник по какво?
kucheto
Напреднал

Мнениеот allier » 20 Фев 2011, 20:47

Определено има разлика между математически и български правопис :D Но Ганка е права, че основните правила трябва да се знаят и не може да се допускат фрапантни грешки като пълен - кратък член и т.н. Иначе, запетая принципно трябва да има и след "ограден".
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот amsara » 20 Фев 2011, 21:24

kucheto написа:

kucheto,мисля, че на всички стана ясно какво се има предвид под правопис в случая - спазването поне на елементарните правила, които следва да са усвоени от потребителя още в началните класове. Дразнещи са постове с изписани думи като ъгАл или трЪпец.
Но когато тръгнеш да критикуваш вече невладеенето не на въпросния елементарен правопис, а на по-специфични граматични категории, не трябва ли самият ти да си наясно с тях? "Вписан в окръжност" не е вметнат израз, а обособена част.Макар и на пръв поглед несъществена , разликата между двете понятия е доооооста голяма. ;)
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот kucheto » 21 Фев 2011, 09:34

amsara написа:"Вписан в окръжност" не е вметнат израз, а обособена част.Макар и на пръв поглед несъществена , разликата между двете понятия е доооооста голяма. ;)

Права си със забележката си, тези 2 понятия ги бъркам, но и при обособените части, и при вметнатите изрази, когато са в средата на изречението, те се пишат с ограждащи запетаи.

По задачата - доста е лесна: Чрез равни ъгли по 30 градуса се доказва, че AD=DC=CA. Построяваме успоредна права на BC през точка P. APD и BPC са равностранни, следователно AP=BP=CP=DP=R и P е център на описаната около трапеца окръжност. Но R=CD=4 см, с което задачата е решена.
kucheto
Напреднал

Мнениеот amsara » 21 Фев 2011, 12:39

Мисълта ми беше, чя няма нужда излишно да задълбаваме твърде много в допуснатите от различните потребители грешки по отношение на правопис или пунктуация.Както стана видно,абсолютно всички правим такива.Важното е, както госпожа Симеонова отбеляза вече по-горе, постовете ни да са с приличен правопис, независимо от това, че форумът е математически. А това, че някой е пропуснал някъде запетая или друг е смесил подобни граматични понятия, не е никаква болка за умирачка.Според мен, разбира се. :D
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот stoian.m » 21 Фев 2011, 19:44

Благодаря за помоща . ;)
stoian.m
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ganka simeonova » 26 Мар 2022, 00:25

stoian.m написа:Благодаря за помоща . ;)

Помощта ;)

Последно избутване Anonymous от 26 Мар 2022, 00:25
ganka simeonova

Назад към Окръжности