Нека $ABC$ е (неизроден) триъгълник с вътрешни ъгли $\alpha, \beta, \gamma$ съответно при върховете му $A, B, C$. Нека $T$ е произволна точка в пространството и с нейна помощ е построена точка $H$, за която е изпълнено:
$\vec{TH}=$
$\vec{TA}cotg(\beta)cotg(\gamma)/\sigma+$
$\vec{TB}cotg(\gamma)\cotg(\alpha)/\sigma+$
$\vec{TC}cotg(\alpha)cotg(\beta)/\sigma$,
където
$\sigma :=$
$cotg(\beta)cotg(\gamma)+$
$cotg(\gamma)cotg(\alpha)+$
$cotg(\alpha)cotg(\beta)$.
Използвайки вектори и скаларно произведение на вектори (а също и синусовата теорема, лесно) докажете, че точката $H$ лежи на всяка от правите на трите височини на триъгълника $ABC$ и, следователно, не зависи от това с помощта на коя точка $T$ е конструирана, както по-горе. Впрочем, следва и, че правите на трите височини винаги се пресичат в една точка $H$, а също и, че
$\vec{HA}cotg(\beta)cotg(\gamma)+$
$\vec{HB}cotg(\gamma)\cotg(\alpha)+$
$\vec{HC}cotg(\alpha)cotg(\beta)=\vec{0}$.
Ако никой от ъглите не е прав ъгъл, то имаме и:
$\vec{TH}=$
$\vec{TA}tg(\alpha)/\tau+$
$\vec{TB}tg(\beta)/\tau+$
$\vec{TC}tg(\gamma)/\tau$,
където
$\tau:=$
$tg(\alpha)+$
$tg(\beta)+$
$tg(\gamma)$,
както и
$\vec{HA}tg(\alpha)+$
$\vec{HB}tg(\beta)+$
$\vec{HC}tg(\gamma)=\vec{0}$.
Тази/тези задача/формули могат да се използват, например, за решаване и на задачата
viewtopic.php?f=49&t=31584&p=122525#p122519
Ако сте виждали подобни твърдение/формули, които считате, че са равносилни или по-силни от дадената от мен тук формула за $\vec{TH}$, или поне са близки по някакав начин, то моля посочете, къде може да баде намерено и препишете тук точната му формулировка оттам. Аз го открих сам днес 22.07.2023г. и не бях и все още не съм виждал подобно твърдение/формули записано/и другаде.

Меню