Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Проблем в две задачи

Проблем в две задачи

Мнениеот dsd321 » 23 Апр 2013, 21:34

Здравейте,
искам да ви помоля за малко помощ. Става въпрос за две задачи:

1зад.:
Дадена е триъгълна пирамида ABCM, с основа ABC, чиито ортоцентър е върхът С. Върха М се проектира в центъра на окръжността описана около триъгълник ABC. АB и МС са равни на "а". Трябва да се намери височината на пирамидата - на тази задача ме затруднява чертежа. Ще съм много благодарен, ако някой успее да го направи

2зад.:
Даден е правоъгълен паралелепипед ABCDA1B1C1D1, с малък основен ръб равен на "а" и околен ръб равен на "а/2". Диагоналите на основата сключват [tex]\angle 60^\circ[/tex]. Трябва да се намери разстоянието от С1 до диагонала BD.

За втора задача не е нужно да я решавате и само опътване мисля, че ще ми помогне

Благодаря предварително за помощта
dsd321
Нов

Рейтинг: 3

Re: Проблем в две задачи

Мнениеот monika_at » 03 Май 2013, 14:35

dsd321 написа:Здравейте,
искам да ви помоля за малко помощ. Става въпрос за две задачи:

1зад.:
Дадена е триъгълна пирамида ABCM, с основа ABC, чиито ортоцентър е върхът С. Върха М се проектира в центъра на окръжността описана около триъгълник ABC. АB и МС са равни на "а". Трябва да се намери височината на пирамидата - на тази задача ме затруднява чертежа. Ще съм много благодарен, ако някой успее да го направи

2зад.:
Даден е правоъгълен паралелепипед ABCDA1B1C1D1, с малък основен ръб равен на "а" и околен ръб равен на "а/2". Диагоналите на основата сключват [tex]\angle 60^\circ[/tex]. Трябва да се намери разстоянието от С1 до диагонала BD.

За втора задача не е нужно да я решавате и само опътване мисля, че ще ми помогне

Благодаря предварително за помощта

1зад) Щом ортоцентърът е С, следва, че триъгълникът е правоъгълен с прав ъгъл при С. Тогава центърът на описаната около АВС окр. е средата на хипотенузата АВ.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот gredon » 18 Мар 2014, 15:39

На първата мисля че отговора е [tex]\frac{h\sqrt{3} }{2 }[/tex]. Ако е верен, ще разцъкам решение. А за втората сигурен ли си, че се търси това разстояние? По скоро е до [tex]BD_{1 }[/tex] ;)
gredon
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот kmitov » 18 Мар 2014, 17:09

zad.png
zad.png (33.56 KiB) Прегледано 286 пъти
kmitov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 382

Назад към Стереометрия