Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Лице на сечение на призма

Лице на сечение на призма

Мнениеот abc » 31 Май 2014, 21:27

Основата на правилна призма е шестоъгълник със страна 3см. Височината на призмата е 13см. Определете лицето на сечението, прекарано през ръб на долната основа и срещуположен на него ръб от горната основа.
abc
Фен на форума

Рейтинг: 23

Re: Лице на сечение на призма

Мнениеот Knowledge Greedy » 01 Юни 2014, 21:10

Нека [tex]d[/tex] е разстоянието между двата ръба определящи сечението. Проекцията на това разстояние върху долната основа е [tex]3\sqrt{3}[/tex]. Следователно ъгълът [tex]\varphi[/tex] между равнината на сечението и равнината на основата има [tex]tg\varphi = \frac{13}{3\sqrt{3}}[/tex]. Оттук намираме [tex]cos\varphi[/tex]
и прилагаме формулата
Ли це на сечение чрез проекция.PNG
Ли це на сечение чрез проекция.PNG (1.18 KiB) Прегледано 1840 пъти

за лице на сечението чрез неговата проекция върху равнина, сключваща даден ъгъл [tex]\varphi[/tex] с равнината на сечението.
Лицето на проекцията намираме лесно, защото е лицето на шестоъгълника.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2829

Мнениеот abc » 01 Юни 2014, 23:13

Имам няколко въпроса, може да са тъпи, но все пак. От къде следва, че проекцията върху долната основа е 3√3; със S пълната повърхнина на призмата ли е означена;откъде следва, че лицето на шестоъгълника е лице на проекцията? Благодаря предварително за вниманието.
abc
Фен на форума

Мнениеот abc » 02 Юни 2014, 11:54

С S видях какво е означено.
abc
Фен на форума

Мнениеот MENKA » 02 Юни 2014, 12:17

Решение S=BC*BE1
Прикачени файлове
6-призма.JPG
Призма
6-призма.JPG (38.23 KiB) Прегледано 1831 пъти
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот math10.com » 02 Юни 2014, 13:22

MENKA написа:Решение S=BC*BE1
6-призма.JPG
6-призма.JPG (38.23 KiB) Прегледано 1826 пъти

Ако дам отрицателен вот на предходния пост ще последва въпроса "Ама защо?", и за това ще се въздържа.
Ето отговора :) .Търсеното сечение не е правоъгълник ,а е шестоъгълник и съответно лицето му не е това ,което е писано.
И обръщение към МЕНКА:
Ако не си сигурна в решението на една задача просто не публикувай такова.Грешки се допускат , но тези грешки само объркват помолилия за помощ.За това ако не можем да помогнем по-добре да не пречим.Не зная какво е образованието на потребителя "МЕНКА" , но често допуска сериозни математически грешки в постовете , което по-скоро вреди.Съветвам горепосочения потребител да се захване с други неща , които му се отдават и да зареже амплоато си на математик.Заради подобно любителско отношение към предмета всеобщото ниво на учащите е "отчайващо".Това го споменавам по повод представянето на потребителя "МЕНКА" , като учител подготвящ кадри по математика.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 809

Мнениеот loving_math » 02 Юни 2014, 14:47

Някъде назад бях чела, че е студентка във ФМИ. :mrgreen: :lol:
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот drago » 09 Юни 2014, 20:34

Хайде сега!... всеки може да сгреши. Между другото, това е най-грубата грешка на Менка от това, което съм преглеждал, признавам си по диагонал. Обаче, същата идея много лесно се коригира- вместо правоъгълника има два правилни трапци, които почти са сметнати в писанията и. И не може от една грешка да се прави такъв капитал! Има и добри попадения.
Е, вярно, прави неща(ония изцепки с Лопитал ), за които моят Учител навремето казваше: "да убиеш врабче с атомна бомба!", малко е нетолерантна към други подходи, и сигурно редица други косури, но всеки има такива ! И да ви кажа е на много по-високо ниво от средния учител по математика!!! Да, не си правя майтап, това го мисля сериозно!
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот amsara » 09 Юни 2014, 21:30

Не знам защо имате такива резерви към масовия учител по математика. :roll: Дотук, за шестте учебни години от 5 клас до 11 клас, съм срещала и съм имала вземане-даване с някъде петима-шестима. От тях само една-единствена не струваше. От останалите съм научила много. :) Може би просто съм имала късмет.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Назад към Стереометрия