Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от пирамида

Задача от пирамида

Мнениеот Petsata » 08 Юни 2014, 13:55

Основата на пирамида е успоредник със страни 7 и 9. Височината на пирамидата минава през пресечната точка на диаг. на основата, а една ок. стена има страни 6, [tex]\sqrt{69}[/tex] и 7. V=?
Petsata
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задача от пирамида

Мнениеот Petsata » 08 Юни 2014, 17:13

Някой ако има време да я реши, защото ми трябва спешно :(
Petsata
Нов

Мнениеот monika_at » 08 Юни 2014, 17:42

Petsata написа:Някой ако има време да я реши, защото ми трябва спешно :(

Днес е неделя и я караме яваш-яваш. Спешното е от утре! Бърза помощ е на тел 112.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Petsata » 08 Юни 2014, 17:45

monika_at написа:
Petsata написа:Някой ако има време да я реши, защото ми трябва спешно :(

Днес е неделя и я караме яваш-яваш. Спешното е от утре! Бърза помощ е на тел 112.

Трябва ми за утре, за жалост. Опитах всичко, за което се сещам, но не мога да я реша. Затова прибегнах до помощ от вас.
Petsata
Нов

Мнениеот math10.com » 09 Юни 2014, 11:21

Проектираш върха [tex]M[/tex] на пирамидата в равнината на основата(проекцията е в пресечната точка [tex]O[/tex] на диагоналите)
Прилагаш 2 косинусови теореми съответно за [tex]\triangle ABO[/tex] и [tex]\triangle ADO[/tex] ,съобразяваш ,че [tex]\angle AOB=180- \angle AOD \Right cos{\angle AOB}=-cos {\angle AOD}[/tex]
От Питагорова теорема за [tex]\triangle AOM , \triangle BOM[/tex] , където [tex]AM=6 , AB=7 , BM=\sqrt{69}[/tex] , изразяваш [tex]AO^2[/tex] и [tex]BO^2[/tex] чрез [tex]OM=H[/tex] и ще получиш едно квадратно уравнение за [tex]H[/tex] , след решаването на което може да намериш числените стойности на всички ръбове в пирамидата.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 809

Назад към Стереометрия