S.B. написа:Основата на пирамида е правоъгълен триъгълник.Всеки околен ръб на пирамидата има дължина = [tex]l[/tex] и образува с равнината на основата на пирамидата ъгъл = [tex]\alpha[/tex]. Околната стена ,която минава през един от катетите на основата, е наклонена към основата под ъгъл [tex]\beta[/tex].Определете обема на пирамидата.
Петър Евгениев написа:В училище съм сега, но получавам [tex]V=\frac{l^{3}sin2\alpha}{3sin\beta}.\sqrt{sin^{2}\beta-sin^{2}\alpha}[/tex]
S.B. написа:Петър Евгениев написа:В училище съм сега, но получавам [tex]V=\frac{l^{3}sin2\alpha}{3sin\beta}.\sqrt{sin^{2}\beta-sin^{2}\alpha}[/tex]
Отговорът е [tex]V= \frac{2l^{3}sin^{2}\alpha.cos\beta}{sin^{2}\beta}\sqrt{sin(\beta + \alpha)sin(\beta - \alpha)}[/tex],където [tex]\beta > \alpha[/tex]
S.B. написа:Да, имаш грешка - лицето на триъгълника не е равно на катет по [tex]\frac{1}{2}[/tex] от хипотенузата,а е равно на полупроизведението на двата катета
Петър Евгениев написа:S.B. написа:Да, имаш грешка - лицето на триъгълника не е равно на катет по [tex]\frac{1}{2}[/tex] от хипотенузата,а е равно на полупроизведението на двата катета
Казах ли аз, че е на най-лесното, казах.
Регистрирани потребители: Google [Bot]