Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Правилна призма

Правилна призма

Мнениеот Spasiqn » 22 Апр 2020, 19:11

Здравейте! Бихте ли ми помогнали с 2 задачи за правилна призма ?
1. Дадена е правилна призма. Намерете ъглите ,които околните и стени сключват с основните.

2. Дадена е правилна n-ъгълна призма. Намерете ъглите между две от околните и стени с общ ръб, ако n=3.

Ще се радвам ако някой може да ми помогне. Благодаря ви предварително!
Spasiqn
Нов

Рейтинг: 0

Re: Правилна призма

Мнениеот Knowledge Greedy » 30 Апр 2020, 21:26

Spasiqn написа:Здравейте! Бихте ли ми помогнали с две задачи за правилна призма ?
1. Дадена е правилна призма. Намерете ъглите, които околните ѝ стени сключват с основните (стени).
...

Правилната призма задължително е права призма - околните ѝ ръбове са перпендикулярни на основите ѝ. Това означава, че и околните ѝ стени са перпендикулярни на основите ѝ.
Отговор: всичките са по [tex]90^\circ[/tex].

Spasiqn написа:Здравейте! Бихте ли ми помогнали с две задачи за правилна призма ?
...
2. Дадена е правилна n-ъгълна призма. Намерете ъглите между две от околните ѝ стени с общ ръб, ако n=3. ...

Равнините на две съседни околни стени имат за пресечница правата, която съдържа общия им околен ръб.
Двата основни ръба, които минават през връх от този околен ръб, сключват линейния ъгъл на двустенния ъгъл когото търсим. Погледнато "от високо", всичко изглежда така:
Основи на правилни призми.png
Основи на правилни призми.png (40.97 KiB) Прегледано 759 пъти

А самия ъгъл намираме по формулата [tex]\frac{n-2}{n}\times 180^\circ[/tex]
Всеки [tex]n[/tex] -ъгълник се състои от ([tex]n-2[/tex]) триъгълника. Общо те имат [tex]180^\circ (n-2)[/tex], като всеки от ъглите му - а те са [tex]n[/tex] на брой, значи по [tex]\frac{180(n-2)}{n}[/tex] градуса.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2829

Назад към Стереометрия