Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача по стереометрия

Задача по стереометрия

Мнениеот radyivanov » 10 Май 2020, 20:14

Здравейте! Преди седмица започнахме "онлайн обучение" по стереометрия, от което нищо не ми става ясно, а досега не съм имал проблеми по математика.

Условието на задачата е следното:
От точка М намираща се на 5см от равнината [tex]\alpha[/tex] са построени наклонени МА и МВ, които сключват с равнината ъгли по 30 градуса. Ако ъгълът между наклонените е 60 градуса, намерете АВ.

Много ще се радвам, ако ми помогнете и ми обясните какво трябва да се направи! Благодаря!
radyivanov
Нов

Рейтинг: 2

Re: Задача по стереометрия

Мнениеот S.B. » 11 Май 2020, 07:38

Без заглавие - 2020-05-11T080106.482.png
Без заглавие - 2020-05-11T080106.482.png (199.47 KiB) Прегледано 389 пъти
radyivanov написа:Здравейте! Преди седмица започнахме "онлайн обучение" по стереометрия, от което нищо не ми става ясно, а досега не съм имал проблеми по математика.

Условието на задачата е следното:
От точка М намираща се на 5см от равнината [tex]\alpha[/tex] са построени наклонени МА и МВ, които сключват с равнината ъгли по 30 градуса. Ако ъгълът между наклонените е 60 градуса, намерете АВ.

Много ще се радвам, ако ми помогнете и ми обясните какво трябва да се направи! Благодаря!

Това,което трябва да направите е да надградите вашето "равнинно" мислене и то да стане "пространствено"! :D

Аз съм "прекръстила" неволно вашата равнина от [tex]\alpha[/tex] на $\delta$,но това няма никакво значение!
От "т.$M$ е на разстояние $5$ от равнината $\delta$" $ \rightarrow MM_{1 }\bot \delta , M_{1 }\in\delta , MM_{1 } = 5$
Точките $A$ и $B$ също принадлежат на $\delta $
От правоъгълния $\triangle AMM_{1 } \Rightarrow AM = 10$ защото $MM_{1 } = 5$ и $MM_{1 }$ лежи срещу ъгъл $30^\circ$
Аналогично от $\triangle BMM_{1 } \rightarrow MB = 10$
Тогава констатирате, че $\triangle ABM$ е равностранен и $AB = AM = BM = 10$
Това е всичко! :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5269

Re: Задача по стереометрия

Мнениеот radyivanov » 15 Май 2020, 22:22

Благодаря изключително много!
И аз получих 10 см за отговор, за което много се радвам!
Поздрави! ♥
radyivanov
Нов

Рейтинг: 2

Назад към Стереометрия