Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Отношения

Отношения

Мнениеот Гост » 10 Фев 2021, 20:39

Здравейте, в момента учим стереометрия, но не ми е ясно как се решават задачи, където само ти е дадено отношението на нещо от прав конус/цилиндър, примерно:

"Равнина, успоредна на основата на прав кръгов конус, дели височината на конуса в отношение 1:2 от върха. Намерете отношението на обемите на получения към дадения конус"

Мисля, че трябва да се докаже че двете осни сечения са подобни триъгълници, от там някак си да се използва даденото отношение на височините, но не знам как!

Благодаря!
Гост

Re: Отношения

Мнениеот S.B. » 11 Фев 2021, 07:18

Гост написа:"Равнина, успоредна на основата на прав кръгов конус, дели височината на конуса в отношение 1:2 от върха. Намерете отношението на обемите на получения към дадения конус"

Мисля, че трябва да се докаже че двете осни сечения са подобни триъгълници, от там някак си да се използва даденото отношение на височините, но не знам как!

А аз си мисля,че ако беше отворил учебника щеше да прочетеш ,че:

Повърхнината на успоредното сечение се отнася към повърхнината на основата на конуса тъй както квадратите на разстоянията им до върха на конуса

Ако повърхнината на основата отбележим с [tex]B[/tex], повърхнината на осното сечение с $B_{1 }$ тогава:
$\frac{B_{1 }}{B} = (\frac{x}{3x})^{2} \Leftrightarrow \frac{B_{1 }}{B} = \frac{1}{9} \Rightarrow B = 9B_{1 }$
Ако височината на новия конус е $h_{1 }$, то височината на стария конус е $h = 3h_{1 }$ (Защо?)
Новият конус има обем :$V_{1 } = \frac{B_{1 }h_{1 }}{3}$

Старият конус има обем $V = \frac{Bh}{3} = \frac{9B_{1 }.3h_{1 }}{3}$

Отношението :$\frac{V_{1 }}{V} = ....$
Удоволствието от намиране на отношението предоставям изцяло на теб! :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5314

Мнениеот Гост » 11 Фев 2021, 09:22

Получих [tex]\frac{1}{27}[/tex]! Благодаря за пояснението!
Гост

Мнениеот S.B. » 11 Фев 2021, 12:05

Гост написа:Получих [tex]\frac{1}{27}[/tex]! Благодаря за пояснението!

Браво! И още нещо запомни:

[tex]\frac{B_{1 }}{B} = (\frac{r_{1 }}{r})^{2} = (\frac{h_{1 }}{h})^{2}[/tex]

[tex]\displaystyle\frac{V_{1 }}{V} = (\displaystyle\frac{B_{1 }}{B})^{\displaystyle\frac{3}{2}} = (\displaystyle\frac{r_{1 }}{r})^{3} = (\displaystyle\frac{h_{1 }}{h})^{3}[/tex]
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5314

Назад към Стереометрия