Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Упътване за задача с пирамида

Упътване за задача с пирамида

Мнениеот Cracker4o » 22 Яну 2010, 15:52

Условието е:
Основата на пирамида е равнобедрен триъгълник и са ми дадени страните. Околните стени на пирамидата сключват с равнината на основата ъгли 45 градуса...Търсят се S1 и V

Въпроса ми е понеже съм ги позабравил задачките и нямам учебник пред мен какво следва от това че всички околни стени сключват равни ъгли с основата...първо се зачудих дали е възможно но щом това е условието значи е възможно...най-логично ми се струва че щом всички стени сключват равни ъгли с основата значи точката на описаната около сновата окръжност е точката където слиза и височинат на пирамидат...нещо друго да ме упътите :cry: :cry: :cry:
Cracker4o
Нов

Рейтинг: 0

Re: Упътване за задача с пирамида

Мнениеот naitsirk » 22 Яну 2010, 16:02

Когато околните стени сключват равни ъгли с основата, то върхът на пирамидата с проектира в центъра на вписаната окръжност, а когато околните ръбове сключват равни ъгли с основата тогава върхът на пирамидата се проектира в центъра на описаната окръжност.
Сега ти остава да намериш радиуса на вписаната окръжнст и след това височината е h=r.tg45=r ;)
naitsirk
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот Cracker4o » 22 Яну 2010, 16:21

Страните на триъгълника (равнобедрен е) са:
a=12, b=10

При тези стойности намерих r=h=3cm, V = 48
S1 = 48 + 30x(корен от 2)

Някой ще може ли да потрвърди ако не е проблем, защото уж я реших задачата но не съм на 100% сигурен :))
Cracker4o
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ganka simeonova » 22 Яну 2010, 19:24

Пълната повърхнина мисля, че не ти е вярна.
ganka simeonova

Назад към Стереометрия