Румен Симеонов написа:Колко апотеми има един тетраедър?
Гост написа:Румен Симеонов написа:Колко апотеми има един тетраедър?
А колко дявола има на върха на една игла?
Румен Симеонов написа:https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0
Пирамидата е частен случай на конус. [2].
Румен Симеонов написа:Имам мнение и не ме е страх какво ще кажеш: 7 дявола.
peyo написа:Румен Симеонов написа:https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0
Относно :Пирамидата е частен случай на конус. [2].
Aaa не, не е. Кой пише глупости във Википедия? Румба ти ли изпраска тази тъпотия там?
Гост написа:Румен Симеонов написа:Имам мнение и не ме е страх какво ще кажеш: 7 дявола.
Браво!!! Ето нещо,което знаеш и с което можеш да се похвалиш!
За какво тогава си блъскаш главата с работи ,които не са лъжица за твоята уста?!
Румен Симеонов написа:peyo написа:[quote="Румен Симеонов" https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0 /quote]
Относно :
[quote Пирамидата е частен случай на конус. [2]. /quote]
Aaa не, не е. Кой пише глупости във Википедия? Румба ти ли изпраска тази тъпотия там?
Не съм го аз написал. Но имам обяснение защо е написано. Просто понянлтшята малко променят своя смисъл в зависимост от ситуацията, в която са употребени, например - при преминаване от училище към университет отпада отговопът ,,няма решение" за уранението $x^2=-1$ и той става $x=\pm i$. Друг примеер: В контекста та т.н. ,,елементарна математика/геометрия" (която понякога е по-неелементарна от ,,висшата") конусът, например когато се говори за ,,коничните сечения (с равнина)", конусът е валчеста повърхнина (или валчесто тяло - с валчеста повърхнина ако става дума да плътен конус), при това е двустранна повърхнина - съставена от точките по прави линии свързващи един връх с всички точки от една окръжност (по-общо - елипса). Съществува, обаче, и обобщена дефиниция (от ,,висшата" математика) за конус, приемаща, че точките по лъчите/отсечките свързващи един връх $O$ с всички точки от едно множество $B$ (наричано основа на конуса) образуват множеств $C(O,B)$ наричано конус с връх т. $O$ и основа множеството $B$. В такъв смисъл и в такъв контекст пирамидите са конуси с основа многоъгълнник.
peyo написа:
С други думи всяка пирамида е конус, когато думите конус и пирамида означават едно и също нещо. Технически вярно и също така безсмислено твърдение. (0 бита)
А относно това, че не си го сложил ти, The lady doth protest too much, methinks.
ammornil написа:Това сме го разглеждали при граници в пространството, но е само теоретична постановка: границата на обиколката на правилен [tex]n[/tex]-ъгълник, когато [tex]n \rightarrow \infty[/tex] е дължината на описаната около него окръжност. Приведено в пространството, околната повърхнина на правилна пирамида с основа [tex]n[/tex]-ъгълник има граница при [tex]n \rightarrow \infty[/tex] и тази граница е повърхнината на прав кръгов конус с основа описаната около [tex]n[/tex]-ъгълника окръжност. Това не означава, че пирамидата е конус, дори когато основата ѝ се стреми към окръжност. В момента, в който основата стане окръжност, тялото става конус и не е вече пирамида.
Регистрирани потребители: Google [Bot]