Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Стереометрия

Стереометрия

Мнениеот Гост » 20 Дек 2023, 16:43

Някой може ли да сподели сборник със задачи или друг вид материали за стереометрия за кандидат-студенти?
Гост

Re: Стереометрия

Мнениеот ammornil » 20 Дек 2023, 19:11

Как сте с Руския език? Ето едно предложение от мен (сборникът е за технически ВУЗове и има не само стереометрия в него).
ИЗТЕГЛИ ТУК
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1774

Мнениеот Гост » 21 Дек 2023, 02:36

ammornil написа:Как сте с Руския език? Ето едно предложение от мен (сборникът е за технически ВУЗове и има не само стереометрия в него).
ИЗТЕГЛИ ТУК

polzval li si go?
Гост

Мнениеот ammornil » 21 Дек 2023, 08:31

Между 1998 и 2000 г моята учителка по математика, която ме подготвяше за матури и кандидат-студенстки изпити, ми даваше задачи от този сборник, но тя ги превеждаше за мен (моят Руски е като на всеки средно образован българин, който не е учил езика систематично - мога да чета, разбирам смисъла на написаното или казаното в говорима реч, но ако трябва аз да пиша или да кажа нещо, ще е по-скоро комично начинание).
Имаше и сборниците с примерни задачи и решения на Виктор Василиевич Прасолов (нямам дигитални копия). Сборниците на Прасолов са чудесни, защото дават интересни основни задачи и после предлагат ясни решения за тях. Те са разделени по дялове: има планиметрия, стереометрия, тригонометрия и др. Московските институти (по мое време, на динозаврите) ги предлагаха като помагало за самоподготовка за приемни изпити.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1774

Мнениеот ptj » 21 Дек 2023, 08:41

Спомням си, че Грозданов ни караше в 9-ти клас да решаваме само от "Меx-Мат", но корицата беше друга;)
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот KOPMOPAH » 21 Дек 2023, 10:22

Ето линк към стереометрията на Прасолов, ако ви представлява интерес. Мога да предоставя и други негови книги.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Гост » 21 Дек 2023, 11:56

Георги Паскалев има сборник за стереометрия
Гост

Мнениеот Гост » 21 Дек 2023, 12:01

Коларов също
Гост

Мнениеот peyo » 21 Дек 2023, 12:38

Гост написа:Георги Паскалев има сборник за стереометрия

Аз го прочетох като Георги Парцалев и се учудих, че е и математик.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Назад към Стереометрия