Нещо не ми харесва обосновката на решението, макар че според мен резултата е верен.
Един нетрадиционен начин за намиране дължината на ос- отсечката е неговото трансформиране в разстяние между успоредни равнини:
Нека [tex]\vec {NC_1}=\vec {B_1K}[/tex]. В случая това ще са равнините [tex]MNC_1[/tex] и [tex]D_1B_1K[/tex].
Колкото до дължината на самата ос отсечка - тя може (освен чрез стандартните планиметрични методи) да се намери и чрез обема на призмата [tex]MNC_1D_1B_1K[/tex]( ос-отсечката се явява височина - разстояние между двете основи). Той е сума от обемите на две лесни за изчисление пирамиди (четириъгълната [tex]MNB_1D_1C_1[/tex] и триъгълната [tex]D_1B_1C_1K[/tex]), a а основата на призмата е половината от лицето на сечението [tex]ANC_1M[/tex].
Всъщност именно горната идея ме убеди, че дължината на търсената ос-отсечка е същата като дължината на [tex]О_1H[/tex].

П.П. Ако вече са ви обяснили защо разстоянието между две кръстосани прави може да трансформира в разстояние между права и равнина, чрез успоредно пренасяне на първата права през точка от втората, то всичко в цитираното решение е достатъчно добре обосновано доказателство.