Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Косинусова теорема - задача

Re: Косинусова теорема - задача

Мнениеот amsara » 05 Апр 2013, 22:48

viewtopic.php?f=38&t=10132#p47391 :)
Добре помня :mrgreen:
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Xixibg » 05 Апр 2013, 23:07

ми да , какво не му харесвате на това доказателство :)

strangerforever написа:За всеки триъгълник:

Нека [tex]AC = \vec{a}, BC = \vec{b}, AB = \vec{c}[/tex]

Тогава знаем, че [tex]\vec{a} - \vec{b} = \vec{c} \Leftrightarrow |\vec{a}|^2 + |\vec{b}|^2 - 2|\vec{a}||\vec{b}|cos \gamma = |\vec{c}|^2[/tex]
Xixibg

Мнениеот inveidar » 05 Апр 2013, 23:15

Xixibg написа:Заформи се готин спам :)

Хайде някой любознателен ученик да речем Сара(amsara) да постне доказателствата на теоремите на Менелай и Чева.
Ще бъде полезно за много ученици.Сигурен съм че много малко от 9-класниците знаят доказателствата на тези теореми.Лично аз съм свидетел че в някои училища този материал се пропуска т.е някои ученици изобщо не разбират ,че има и такива теореми.А и ми е любопитно какво доказателство е дала госпожата по математика на Сара на горенаписаните теореми.Явно е добър учител съдейки по постовете ,а и по възможностите на нейната ученичка ;)

Ако не сте разбрали, ще повторя пак. Говорех за доказателството на теоремите на Менелай и Чева и за задачите след този урок, а не за косинусовата теорема.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот amsara » 06 Апр 2013, 07:47

Мерси за уточнението, invader. Аз наистина останах с впечатлението, че се коментират задачите в учебника на Анубис след косинусова теорема, затова се учудих, тъй като в тях няма нищо особено. :)

Колкото до Менелай и Чева. Какво ти е толкова странно , Хихи?Имало деца, кото дори не били чували тези теореми. Да, така е. Но какво от това? Ами не всички учат в МГ. Ако учиш в езикова, математиката в 9 и 10 клас си е по ЗП. И тъй като съм сигурна, че не съм пропуснала предаването на който и да е урок по математика и решаването на задачите след него, ти гарантирам, че в 9 и 10 клас тези теореми по ЗП не се учат. Сигурно са по ПП. В 9 клас по ЗП се учи Талес,
подобие , метрични зависимости в правоъгълен триъгълник и въведение в тригонометрията. В 10 се учат квадратни функции, метод на интервалите, синусова и косинусова теорема. Ние сме именно дотук. Нататък гледам има формулите за медиани, за лица и накрая малко комбинаторика. Общо взето това се учи, може да съм пропуснала неволна да изброя нещо. Но то не е менелай и Чева.Та е разбираемо много хора да не са ги чували .

Аз съм ги чувала, но само защото чета форума. Но не всеки чете форума, не всеки се интересува от математика, хората си имат и други интереси. И това, че много не са чували за теоремите на Менелай и Чева, не ги прави тъпаци.
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот Xixibg » 06 Апр 2013, 08:17

Сара ,Теоремите на Менелай и Чева са си в учебника за 9-ти клас веднага след Талес , подобни триъгълници и метрични зависимости в окръжност и точно преди метрични зависимости в правоъгълен триъгълник и Питагорова теорема.Съдейки по думите ти и твоята учителка не е обърнала никакво внимание на тях..... :)
Xixibg

Мнениеот amsara » 06 Апр 2013, 08:34

Няма да споря след като си толкова "убеден". Явно учебникът ми е дефектен :lol:

Преписвам ти съдържанието му в геометричната част:
Талес. Свойство на ъглополовящите
Подобни триъгълници. Признаци и свойства.
Метрични зависимости в правоъгълен триъгълник, Питагорова теорема
Решаване на равнобедрен триъгълник и равнобедрен трапец
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот inveidar » 06 Апр 2013, 09:48

Xixibg написа:Сара ,Теоремите на Менелай и Чева са си в учебника за 9-ти клас веднага след Талес , подобни триъгълници и метрични зависимости в окръжност и точно преди метрични зависимости в правоъгълен триъгълник и Питагорова теорема.Съдейки по думите ти и твоята учителка не е обърнала никакво внимание на тях..... :)

Момичето ти каза, че в ЗП ги няма, но ти явно си мислиш, че учебникът е един за всички. Тъкмо бях решил, че са те направили експерт по математика в София. :?
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот ganka simeonova » 06 Апр 2013, 10:01

Доказателството с вектори е хубаво, но скаларно произведение на вектори не се учи в ЗП в 9 и 10 клас.
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 06 Апр 2013, 22:18

Xixibg написа:Сара ,Теоремите на Менелай и Чева са си в учебника за 9-ти клас веднага след Талес , подобни триъгълници и метрични зависимости в окръжност и точно преди метрични зависимости в правоъгълен триъгълник и Питагорова теорема.Съдейки по думите ти и твоята учителка не е обърнала никакво внимание на тях..... :)

Хихи, как съдиш каква е учителката ми? За мен пък си е много добра даже . Предава си, обяснява ни добре, не препуска през материала, дава ни контролни, които не са тестове, а са си истински контролни със задачи, чието решение трябва да напишем и от което личи знаеш ли нещо или не. Дава ни домашни от сборник, верно не за олимпиади, най-често от група А и някои от група Б, показва ни от време на време и допълнителни неща извън материала. Правим и нещо, което лично аз много харесвам. Групови проекти. Трима-четирима пишат всичко теоретично за дадена тема. Ама не няква проформа, а много детайлно. Аз например преди време бях с още двама за квадратни функции - дефиниционни множества, графика, монотонност, f min, f max , в затворен интервал и т.н.. Пишат се и примерни задачи към проекта. Друга група от съученици задава въпроси по съдържанието и решенията и така правилите проекта стават нещо като учител и обясняват. А трета група има за цел да коригира, да критикува, да допълва. Много е яко и разнообразява часовете.А и така имаме оценки и на устно изпитване. :D Така че госпожата си е супер. И не е виновна, че предава в езикова, та да я нападаме затова, че не е предала Менелай и Чева. :)

Извинявам се за oффа. :oops:
Аватар
amsara
Математик

Предишна

Назад към Питагорова, синусова, косинусова теорема