Simona007 написа:Здравейте! 10-ти клас съм и утре имам контролно по математика. Много съм зле с този предмет,но ще бъда благодарна,ако някой ми обясни следното нещо:
Имам даден cotg[tex]\alpha[/tex] и трябва да намеря останалите тригонометрични функции. Проблемът е,че ако имам синус не ми е драма да го реша,но щом имам cotg[tex]\alpha[/tex] нищо не се получава. Много съм притеснена,защото имам вече 2 двойки и сега ще имам трета. Не ме разбирайте грешно,не съм мързелива и съм дала страшно много пари за уроци,но от първи клас не мога с тази математика. Разбрах,че ако се реши една такава задача госпожата пише 3 и ще съм ви много благодарна,ако ми помогнете…
Искам та ти кажа,че математиката е най-лесният,но и най-трудният предмет!
Най-лесният - защото всеки нов урок затвърдява изцяло вече ученият материал и добавя съвсем малко нов материал.
Най трудният - защото ако изпуснеш само един урок и не го научиш навреме - ЗАГИВАШ!Повече никога нищо няма да ти е ясно,а двойките ще валят,валят....
Ти си пропуснала урока за тригонометричните функции и за това нищо не ти е ясно.Аз ще ти кажа някои основни неща,но ти трябва да отвориш учебника и да прочетеш много старателно с лист хартия и химикал изпуснатите уроци.Казвам с лист хартия и химикал, защото тригонометрията не е стихотворение,което трябва да научиш!За формулите има справочници,а и ти можеш да ги напишеш на лист и да са пред очите ти,когато започнеш да решаваш.По важно е да знаеш,че "такава" формула съществува и да я ползваш когато е необходимо.
Тригонометричните функции,които изучавате са 4:
$$\sin \alpha , \cos \alpha , \tg \alpha , \cotg \alpha $$
Основните тригонометрични равенства са:
$$ sin^{2 } \alpha + \ cos^{2 } \alpha = 1; \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } ; \cotg \alpha = \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } $$
Ето как се комбинират в задачите,които на теб са ти трудни:
[tex]\begin{array}{|l} \tg \alpha = \displaystyle\frac{\sin \alpha }{\\cos \alpha } \\ \sin^{2 } \alpha + \ cos^{2 } \alpha = 1 \end{array}[/tex]
[tex]\begin{array}{|l} \cotg \alpha = \displaystyle \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } \\ \sin^{2 } \alpha + \ cos^{2 } \alpha = 1\end{array}[/tex]
Оставям на теб да заместиш [tex]\tg \alpha[/tex] или [tex]\cotg \alpha[/tex] с конкретните стойности и да получиш система от 2 уравнения с 2 неизвестни ,които са [tex]\sin \alpha[/tex] и [tex]\cos \alpha[/tex]
Вземи лист хартия,химикалка и конкретна задача и опитай!Успех!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика