Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Безкрайност

Безкрайност

Мнениеот Malthael » 24 Фев 2014, 22:27

Привет,

Искам да споделя едни мои мисли и не знам къде точно, но тъй като ги смятам за интересни ще ги споделя тук.Те са относно константите символизиращи безкрайност.
Допускам , че е възможно безкрайността да се анулира и да съществува във вид на измерима с дадена точност константа във по високите измерения.
Като пример веднага вземам [tex]\pi[/tex] , която константа е символ за безкрайност в едномерния свят , когато огръжността която описва в двумерния свят бъде разгърната.Въпроса е дали същестува такава константа която да описва безкрайност във двумерния свят.Като пример кривата на Мьобиус , като за една двумерна мравка ще бъде безкрайна успявайки да обиклаля и по вътрешната и по външната повърхност на лентата.Но за нас тя е крайна и така по същия начин и за тримерното пространство би трябвало да съществува измерима константа (с определена точност) в по-високо пространство.Съществува ясна бариера в разбирането на по висшите измерения на пространството , тъй като все пак ние сме 3+1 и трябва да гадаем само , чрез косвени методи и главно чрез математиката, може би това е и единствения ни начин да съдим за по високите измрения.Искам да се абстрахирам до някъде от модерната физика тъй като нещата ще се усложнят доста , а аз искам само да разгледаме тази идея.
Malthael
Нов

Рейтинг: 28

Re: Безкрайност

Мнениеот Knowledge Greedy » 25 Фев 2014, 09:36

Това е хубава идея. Тук непрекъснато се появяват чудесни идеи.
Но наистина мястото и не е тук. Може би трябва да предложим на админа да открие в раздела друго подфорум за обсъждане на теории, концепции, философия, м.б. чиста математика? Иначе, когато вляза тук, просто прескачам това, което в момента не ме интересува, или гледам повърхностно, отлагам и ... всичко се губи.

Виж например интересната мисъл от средата на миналото лято:
Случайността е скрита форма на необходимост
от Гост » Съб Юни 15, 2013 8:25 pm
---------------------------------------------
Относно константите, без помощта на физиката трудно ще минем. Но в математиката, теорията на дробните размерности, фракталите, ... м.б. там ще изникне нещо?
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Malthael » 25 Фев 2014, 10:33

Силно се надявам , да се появи подобен раздел в който ще можем да обсъждаме малко по завъртяни въпроси.Ако се наложи ще използваме и физиката , какво да се прави без нея математиката е доста суха :mrgreen: .
Malthael
Нов

Мнениеот drago » 05 Мар 2014, 19:06

Malthael написа:...Допускам , че е възможно безкрайността да се анулира и да съществува във вид на измерима с дадена точност константа във по високите измерения.
Като пример веднага вземам [tex]\pi[/tex] , която константа е символ за безкрайност в едномерния свят , когато огръжността която описва в двумерния свят бъде разгърната.Въпроса е дали същестува такава константа която да описва безкрайност във двумерния свят...

Извинявай, дано носиш на майтап, ама да не си прекалил с тревицата ? :lol: :lol:
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот Malthael » 26 Мар 2014, 19:10

Това не е задоволителен отговор, очаквах да видя някакви аргументи и съм разочарован, идеята си е идея и я споделям за да видя други хора , как мислят по въпроса. Не питам това в кръчмата и очаквах малко по-адекватна реакция, но кво да се прави..
Malthael
Нов

Мнениеот grav » 26 Мар 2014, 21:54

Изртазяваш се твърде неясно, за това изглежда, че написаното от теб е пълна безсмислица. Може би ако се опиташ да уточниш малко по-подробно.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот Malthael » 26 Мар 2014, 22:45

grav написа:Изртазяваш се твърде неясно, за това изглежда, че написаното от теб е пълна безсмислица. Може би ако се опиташ да уточниш малко по-подробно.

Което трябваше да го разбера в това дали пуша достатъчно трева..
Защо да е безмислица.Допускам , че е възможно безкрайност да е крайна, просто да не осъзнаваш нейната крайност в измерението което съществуваш.Дадох пример с окръжност , която на пръв поглед можеш да обикаляш до безкрай, но всъщност не отиваш до безкрай, а се въртиш в кръг.Не е задължително да се въртиш в окръжност за да затваряш някъде този цикъл.Интересно е къде се намира стартовата точка и как да я отбележим.Въпроса е как да разбираме самата безкрайност като такава и дали всъщност такава съществува или това е просто знак, с който си улесняваме сметките...
И дори да мислиш, че е пълна безмислица, можеш пак да ми кажеш защо мислиш , че е така иначе аз няма как да разбера какво имаш в предвид с това "пълна безмислица".
Malthael
Нов

Мнениеот drago » 03 Апр 2014, 19:27

Аз се извинявам, ако съм те засегнал някак, но беше просто майтап.
Преди да го постна това за тревата ти разгледах няколко предни поста, не за друго, а да разбера дали си ученик. И то не защото на поста трябва да се сложи някаква червена точка, а защото един ученик трябва да се поощрява да гледа на математиката като на фентъзи. Хубаво е това да се запази и в по-късна възраст, но фентъзито вече не трябва да е толкова наивно. Та така де, не си ученик.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Назад към Забавна математика