Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Практическа задача

Практическа задача

Мнениеот Гост » 01 Юли 2014, 19:05

Здравейте. Предварително се извинявам, ако не съм пуснал темата в правилния раздел (просто не намерих подходящ).
Дърводелец съм и съм изправен пред една интересна задача.
Когато се налага да направя маса на един крак, по принцип крака се прави с четири опорни точки (долу на земята).
Но реално погледнато, ако масата е с три опорни точки, тя ще е по- стабилна (опорните и крака винаги ще са в една равнина).
Но при положение, че крака по принцип има форма на правилна четириъгълна призма, как да премина в правилна триъгълна призма, от която да излязат опорните крака? Самата изработка не е проблем. Проблем ми е как да впиша равностранен триъгълник в квадрат (основата на четириъгълната призма)?
Благодаря!
Гост

Re: Практическа задача

Мнениеот Добромир Глухаров » 01 Юли 2014, 21:00

Мисля, че трябва да бъде така:

Крак на маса.png
Крак на маса.png (11.32 KiB) Прегледано 1397 пъти

Означените ъгли са [tex]15^\circ[/tex] и [tex]45^\circ[/tex]

Може би ще ти трябва стойността [tex]tg(15^\circ)\approx 0,2679492[/tex].

Дано не бъркам генерално :oops: .
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Рейтинг: 2178

Мнениеот Гост » 05 Юли 2014, 07:20

Това си е решение. Но доколкото разбирам плотът, който е квадратен и стои на тези крака, има център на тежестта в центъра на квадрата и това няма да е добре за устойчивостта на масата. За да е устойчива би трябвало този центъра да се проектира ортогонално в центъра на равностранния триъгълник.
Гост

Мнениеот Гост » 05 Юли 2014, 11:11

Благодаря Добромир Глухаров! Точно това ми трябваше. С тангенса на ъгъла от 15 градуса се решава проблема.
Относно центъра на тежестта проблем няма, защото в двата края на триъгълната призма се правят по три опорни крачета. Едните са за пода, другите са за плота. Фактически плота не ляга на призмата, а на трите опорни крачета.
Гост

Назад към Забавна математика