от drago » 09 Май 2015, 22:27
Да, книгата на Файнман наистина е свежарска. Навремето бяха ми попаднали лекциите му по физика, тогава на руски. На първата страница имаше негова снимка, как свири на тимпани (в тази книга има цяла глава за Бразилия и за този инструмент, не са точно тимпани). Та, тези лекции ми направиха силно впечатление, не че физиката ме интересуваше чак толкова, но лекциите са завладяващи. Някак ти показва гората отгоре, а не отделните дървета. В 1-ви курс на ФМИ-то, имах 2 семестъра физика, някой смяташе, че като за математици трябва да има и физика, беше някакъв сбирнщайн, термодинамика, квантова механика,..., бла-бла, но нямаше нищо общо с лекциите на Файнман. Никой не си правеше труда да обяснява защо е всичко така..., беше от вратата и бам...примерно уравнението на Шрьодингер, и после айде сега да намерин някои негово решения и така, всъщност, ако целта беше математическите аспекти, нямаше никакъв смисъл, защото по съответните други дисциплини тези неща ги минавахме и то много по-дълбоко и стрго. Имаше смисъл да видим физическата страна на нещата, но явно нямаше хора като Файнман да внесат живец.