Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

На студа

На студа

Мнениеот Добромир Глухаров » 30 Сеп 2018, 07:07

Задача: Вън на студа стоят възрастен човек и дете, облечени еднакво и с еднакъв метаболизъм (обмяна на веществата). На кого от тях му е по-студено?

Скрит текст: покажи
Забележка: Задачата изглежда физична, но всъщност в основата си е геометрична.
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Рейтинг: 2178

Re: На студа

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2018, 11:38

По студено е на когото тялото му има по голяма площ, контактуваща със студа?!
Гост

Мнениеот Добромир Глухаров » 30 Сеп 2018, 12:59

Гост написа:По студено е на когото тялото му има по голяма площ, контактуваща със студа?!

Насоката е правилна, но отговорът е по-различен. (Трябва да се вземе пред вид още едно обстоятелство.)
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Мнениеот S.B. » 30 Сеп 2018, 14:09

Някога имах кученце - болонка и ветринарят ме посъветва винаги да му обличам дрешка,защото то е по - близко до земята,а от нея се излъчва студ.Може би и тук един от отговорите е,че детето е по-близо до земята,а тя е студена и за това на детето му е по-студено?В смисъл,че студеният въздух е по-тежък и е по-ниско от топлия ,а детето,предполагам,че е по-ниско на ръст от възрастния човек.Или по - точно казано - по-студено е на този,който е с по-нисък ръст.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Мнениеот Добромир Глухаров » 30 Сеп 2018, 14:51

Отговорът на S.B. е верен, макар че обосновката не е точно такава. А сигурно и аз не съм предал коректно условието - под еднакъв метаболизъм разбирам еднакъв на единица тегло.

Забележка: В оригиналното условие не се говори нищо за метаболизъм - това е моя добавка, за което се извинявам :oops: .
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Мнениеот S.B. » 30 Сеп 2018, 15:23

Добромир Глухаров написа:
Забележка: В оригиналното условие не се говори нищо за метаболизъм - това е моя добавка, за което се извинявам :oops: .

Е,признат грях е половин грях! :D :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Добромир Глухаров » 30 Сеп 2018, 16:24

И остава решението, което дава авторът на задачата от книжката, която аз имам (Я. И. Перельман - "Живая математика"). То може да се нарече стереометрично. Но дали да не изчакам още или вече може да го публикувам?
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Мнениеот S.B. » 01 Окт 2018, 20:07

Добромир Глухаров написа:И остава решението, което дава авторът на задачата от книжката, която аз имам (Я. И. Перельман - "Живая математика"). То може да се нарече стереометрично. Но дали да не изчакам още или вече може да го публикувам?

Минаха повече от 24 часа!Нямам търпение да публикувате решението! :D
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Добромир Глухаров » 01 Окт 2018, 21:52

Нека Възрастният е $k$ пъти по-висок от детето. Според Перелман, от чиято "Жива математика" е задачата, неговото тяло произвежда $k^3$ пъти повече топлина, тъй като масата на тъканите, в които се генерира тя, е $k^3$ пъти по-голяма. Същевременно топлоотдаването е $k^2$ пъти по-голямо, тъй като зависи от площта на кожата. Следователно, казва Перелман, детето ще "изстива" $\frac{k^3}{k^2}=k$ пъти по-бързо. Това е чисто геометрично съображение. Сигурно, ако се използва формулата за топлопренасяне от термодинамиката, обосновката ще бъде малко по-различна, но отговорът си е все същият - температурата на детето намалява по-бързо от тази на възрастния.
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Мнениеот Genesis22 » 14 Ное 2018, 14:02

Възрастния е ударил една ракия, така че на него ще му е по-топло :D
Genesis22
Нов

Рейтинг: 1

Назад към Забавна математика