Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Моля някои да ми обесни как се решава тази задача !!!

Моля някои да ми обесни как се решава тази задача !!!

Мнениеот adilepomakova » 22 Дек 2021, 08:31

Състезателите А, Б, В имат трицифрени номера, така че първите цифри във всеки номер са 1, 2 и 3, като всяка от цифрите участва само в един номер, вторите цифри са 4, 5 и 6, като всяка от тях участва само в един номер, третите цифри са 7, 8 и 9,като всяка от тях участва самo в един номер. В номера на А участва 1 и не участва 6, в номер. В номера на Б участва 5 и не участва 9. В номера на В участва 8 и не участва 3. Кои са съответните номера на състезателите?
adilepomakova
Нов

Рейтинг: 2

Re: Моля някои да ми обесни как се решава тази задача !!!

Мнениеот ammornil » 23 Дек 2021, 15:17

Номерата на участниците имат форма със следните допустими стойности по позиции:

[tex][1;2;3] [4;5;6] [7;8;9][/tex]

Номерът на учатник А започва с 1 и не съдържа 6. Тогава неговият модел има вида: [tex]А \rightarrow [1] [4;5] [7;8;9][/tex]
Номерът на учатник Б има втора цифра 5 и не съдържа 9. Освен това, понеже 1 вече е заето от участник А, то участник Б не може да го има за първа цифра. Тогава неговият модел има вида: [tex]Б \rightarrow [2;3] [5] [7;8][/tex], което ще унищожи 5 от позиция две на участник А. [tex]А \rightarrow [1] [4;\cancel{5}] [7;8;9][/tex]
Номерът на учатник В завършва с 8 и не започва с 3. Освен това, понеже 1 вече е заето от участник А, то участник В не може да го има за първа цифра. Понеже 5 е вече заето от участник Б, то В не може да има тази цифра. Тогава неговият модел има вида: [tex]В \rightarrow [2] [4;6] [8][/tex], което ознчава за участник Б: [tex]Б \rightarrow [\cancel{2};3] [5] [7;\cancel{8}][/tex], и за участник А: [tex]А \rightarrow [1] [4;\cancel{5}] [7;\cancel{8};9][/tex]

До тук имаме:
[tex]А \rightarrow [1] [4] [7;9][/tex]
[tex]Б \rightarrow [3] [5] [7][/tex]
[tex]В \rightarrow [2] [4;6] [8][/tex]
Вижда се, че за А последната цифра остава да е 9, а за В средната цифра трябва да е 6.

Така получаваме
[tex]А \rightarrow [1] [4] [9][/tex]
[tex]Б \rightarrow [3] [5] [7][/tex]
[tex]В \rightarrow [2] [6] [8][/tex]
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1780

Re: Моля някои да ми обесни как се решава тази задача !!!

Мнениеот adilepomakova » 24 Дек 2021, 09:37

Благодаря от сърце !
Весели празници ! :)
adilepomakova
Нов

Рейтинг: 2

Назад към Забавна математика