На въпроса „Колко е часът?” бил даден следния отговор:
„Половината от времето, което е минало остава.” Колко е часът? - Мисля, че отговора е 12ч. дали съм на прав път?
amalker написа:На въпроса „Колко е часът?” бил даден следния отговор:
„Половината от времето, което е минало остава.” Колко е часът? - Мисля, че отговора е 12ч. дали съм на прав път?
amalker написа:Задача 1. Кога е по-изгодно да се пазарува – когато отначало цените се повишат с 10% и след това се намалят с 10% или когато, отначало цените се намалят с 10% и след това се увеличат с 10%.? Защо?
amalker написа:Задача 2. За услугата пощата взема една десета от преведената сума. На каква стойност е превода, ако след заплащане на услугата гражданинът получава 99 лeва?
amalker написа:Задача 3. От четирима дарители вторият дал два пъти повече от първия, третият – три пъти повече от втория, четвъртият – четири пъти повече от третия, а заедно дали 132 лири. Колко е дал първият?
amalker написа:Задача 4. Като видя как горко плаче Ерот, Киприда го попита: „Какво толкова те огорчи?“
Ерот отговори: „Носех много ябълки от Хеликон, но отнякъде изкочиха музите и налетяха на моя сладък товар. Дванадесета част мигом отнесе Евтерпа, а Клио прибра една пета, Талия – една осма взе. С двадесета част си отиде Мелпомена, четвърт взе Терпсихора, а след това Ерато грабна една седма част. Накрая Полихимния се задоволи с 30 плода, 120 взе Урания, а Калиопа – 300. Сега в къщи пристигам почти с празни ръце – само половин стотица ябълки ми оставиха музите.“
С колко ябълки Ерот е тръгнал от планината Хеликон?
amalker написа:Задача 5. Двама пирати, Окото и Зъба, седнали да делят плячка от жълтици. Окото извадил своите 63 жълтици, разделил ги на три еднакви купчини и дал една купчина на Зъба. Зъба я добавил към своите жълтици, разделил всичко на три еднакви купчини и дал една на Окото. Така двамата получили по равен брой жълтици и спрели делбата. Колко жълтици е имал първоначално Зъба?
amalker написа:Задача 6. На въпроса: „Колко ученици има?“ Питагор отговорил:
„Половината изучават математика, четвъртината – музика, седма част остават в мълчание, освен тези има и три жени.“. Колко са учениците на Питагор?
amalker написа:Задача 7. x : 3 – 7.(19 – x : 5) + 55 = 0 x = ?
ammornil написа:amalker написа:Задача 1. Кога е по-изгодно да се пазарува – когато отначало цените се повишат с 10% и след това се намалят с 10% или когато, отначало цените се намалят с 10% и след това се увеличат с 10%.? Защо?
(задачата вече е решена кратко и ясно по-горе от Jack, аз предлагам по-просторно решение)
Нека продуктът има начална (базова цена) от [tex]p_{0}[/tex] лева.
В първия случай, цената се повишава с 10% и след това се намалява с 10%.
[tex]p_{11}=p_{0}+\frac{10}{100}.p_{0}=p_{0}\left(1+\frac{10}{100} \right)=\frac{110}{100}p_{0}=\frac{11}{10}p_{0}[/tex]
[tex]p_{12}=p_{11}-\frac{10}{100}p_{11}=p_{11}\left( 1-\frac{10}{100} \right)=\frac{90}{100}.\frac{11}{10}p_{0}=\frac{99}{100}p_{0}[/tex]
Във втория случай, цената се намалява с 10% и след това се увеличава с 10%.
[tex]p_{21}=p_{0}-\frac{10}{100}.p_{0}=p_{0}\left(1-\frac{10}{100} \right)=\frac{90}{100}p_{0}=\frac{9}{10}p_{0}[/tex]
[tex]p_{22}=p_{21}+\frac{10}{100}p_{11}=p_{21}(1+\frac{10}{100})=\frac{110}{100}.\frac{9}{10}p_{0}=\frac{99}{100}p_{0}[/tex]
Вижда се, че за така избраните проценти, продажните цени в края на двата случая са равни, тоест няма значение дали ще пазаруваме в след края на случай 1 или след края на случай 2.
Регистрирани потребители: Google [Bot]