Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Колко риби има в едно езеро?

Колко риби има в едно езеро?

Мнениеот Гост » 12 Ное 2022, 18:30

Здравейте! Професорът по статистика ни даде миналият час една доста инетересна задача, за която дори си помислих, че е шега, докато не каза, че който я реши, ще има 6 за семестъра. Реших да я споделя, за да привлека вниманието ви и да ви разведря с нещо по-различно. Самата задача е :

Имате едно езеро. Колко риби има в това езеро?

П.С. Задачата няма точно определен единствен отговор. Не е важно крайното число, а по-скоро по какъв начин може да се реши задачата. Мисля, че можем да я решим чрез теория за вероятностите. Приятно решаване. :)
Гост

Re: Колко риби има в едно езеро?

Мнениеот peyo » 13 Ное 2022, 10:13

Гост написа:Здравейте! Професорът по статистика ни даде миналият час една доста инетересна задача, за която дори си помислих, че е шега, докато не каза, че който я реши, ще има 6 за семестъра. Реших да я споделя, за да привлека вниманието ви и да ви разведря с нещо по-различно. Самата задача е :

П.С. Задачата няма точно определен единствен отговор. Не е важно крайното число, а по-скоро по какъв начин може да се реши задачата. Мисля, че можем да я решим чрез теория за вероятностите. Приятно решаване. :)

Напомня ми малко на един вид вицове от едно време (май ги наричахме тъпи вицове): Защо крокодила е по-дълъг отколкото зелен? Но за разлика от горния въпрос за рибите, този поне е добре дефиниран.

Ако обаче търсим метод да преброим рибите в дадено езеро, то има различни подходи, които са дискутирани тук:
https://www.reddit.com/r/statistics/comments/bcmrxc/how_would_you_estimate_the_number_of_fish_in_a/

Нямам личен опит, но подозирам, че метода с динамит е най-популярен.
peyo
Математик

Рейтинг: 664

Мнениеот ammornil » 13 Ное 2022, 11:12

Гост написа:Здравейте! Професорът по статистика ни даде миналият час една доста инетересна задача, за която дори си помислих, че е шега, докато не каза, че който я реши, ще има 6 за семестъра. Реших да я споделя, за да привлека вниманието ви и да ви разведря с нещо по-различно. Самата задача е :

Може би целта на преподавателя е да провери дали учениците имат критично мислене. Това е една причина, математиката да се счита за основа на всички технически науки, защото математическият метод винаги започва с въпроса "Има ли смисъл в този въпрос?", преди въобще да се опитваме да отговаряме на него. Следва въпросът "При какви условия въпросът има смисъл?".

По мое мнение, задачата няма отговор, защото в даденото няма достатъчно данни за да се представи търсеното.

Скрит текст: покажи
От друга страна, това може би е риторичен въпрос в презентация или теза...

Скрит текст: покажи
"Стъкмистически" погледнато, можем да хванем определено колиество риби, да ги маркираме, и после да ги върнем във водата. Да изчакаме известно време и пак да хванем същия брой риби. Определяме отношението на маркираните към немаркираните. Повтаряме опита няколко пъти. Определяме "нормалното отношение" и го използваме за изчисляване на цялята популация. Методът е изключително лимитиран, защото зависи от големината на езерото, от отношението на маркираната бройка към цялата бройка (важно е да имаме значителна извадка), и от степента на хомогенно разпределение на популациите.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1779

Мнениеот aleksiq » 13 Ное 2022, 18:57

Наистина много интересна задача и много благодаря и за креативните ви идеи. Не знам дали някога бих стигнала до този начин на решение. Отново благодаря! :P
aleksiq
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот Гост » 22 Ное 2022, 18:50

Здравейте, любопитно ми е отговор и решение има ли изобщо и какъв? Като гледам явно и никой от знаещите и можещите не може да я реши. Един живот едва ли ще ми стигне аз да я реша! :D
Гост

Мнениеот S.B. » 22 Ное 2022, 20:41

Гост написа:Здравейте, любопитно ми е отговор и решение има ли изобщо и какъв? Като гледам явно и никой от знаещите и можещите не може да я реши. Един живот едва ли ще ми стигне аз да я реша! :D

Не знам дали Ви е известно,че през средновековието е бил актуален един интересен спор:"Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла?"Изглежда,че тази тема не е съвсем отшумяла,само е претърпяла развитие и сега се нарича "Колко риби има в едно езеро?"Само,че докато размера на върха на иглата горе долу е известен,сега нито размера на езерото е известен,нито доколко е пълно с вода и изобщо дали не е пресъхнало,дали е сладководно или солено и т.н. - нищо от това не е известно!А колкото до размера на дяволите той също е относително понятие,както и размера на рибите.
Според мен ,вместо да преливате от пусто в празно и да търсите решение на един нерешим ( както е зададен!)проблем,използвайте времето и енергията си да се подготвите за предстоящия Ви изпит.Така вероятността да Ви пишат 6 ще бъде най - голяма.

И накрая е дин стар анекдот:
Учителят задава задача:
- Разстоянието от мен до катедрата е 2 метра.Черната дъска е с размери 1,50/3,50.На колко години съм ?
Иванчо вдига ръка:
- Вие,г-н учителю ,сте на 40 години!
Учителят :
- Правилно, Иванчо!Как реши задачата?
Иванчо:
- Аз имам брат,който е полуидиот и е на 20 години!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Назад към Забавна математика