Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Лъжльото, искреният и случайно огтоварящият

Лъжльото, искреният и случайно огтоварящият

Мнениеот L.e.o » 13 Окт 2010, 14:32

Пред тед стоят 3ма думи (в редица): единият винаги лъже, другият винаги казва истината, а третият отговаря случайно. Всеки от тях тримата знае кой кое е. Може да зададеш 3 въпроса, на които те да отговарят с "да" или "не" за да определиш кой кое е. Всеки път когато зададеш въпрос, той трябва да бъде насочен само към един от хората. Може да задаваш един въпрос повече от 1 път, но той ще бъде броен като следваш въпрос.

Какви ще са въпросите ти и към кой ще бъдат зададени те?
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Re: Лъжльото, искреният и случайно огтоварящият

Мнениеот dathulkinz » 14 Окт 2010, 12:28

сещам се за 1 много лесен начин питаме два пъти първия знаеш ли кой е лъжлото ако отговорите са му различни значи е на случаен принцип със същия въпрос към втория може да разберем дали казва истина или лъжа
разчитам на късмета :mrgreen:
dathulkinz
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот L.e.o » 14 Окт 2010, 12:41

dathulkinz написа:сещам се за 1 много лесен начин питаме два пъти първия знаеш ли кой е лъжлото ако отговорите са му различни значи е на случаен принцип със същия въпрос към втория може да разберем дали казва истина или лъжа
разчитам на късмета :mrgreen:

Отговорите му може да са еднакви и пак да са на случаен принцип!
Като хвърлиш монета 2 пъти и 2та пъти се падне тура, това значи ли, че на монетата и 2те страни са тура?!
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Мнениеот prodanov » 14 Окт 2010, 22:33

Leo, мъчих я четири часа. По най-различни начини. За най удобен намерих следния:

С И Л
С Л И
И С Л
И Л С
Л С И
Л И С

това са всички възможности да са наредени. За да се намерят решения, трябва след първия въпрос да са разделени на две групи по 4 възможности, след втория на 4 групи по 2 възможности, а третия е най-лесен.
Проблемът е във втория, физически е невъзможно да се паднат два по два, защото този, който отговаря случайно, винаги приемаме че отговаря правилно. Тогава винаги има случай след втория въпрос да са 2 групи - една с 3 възможности и една с две. Първата няма как да се реши с един въпрос, а втората може. Т.е винаги има възможност, малък шанс, да не разбера как са наредени.

Пример:
1) Питаме първия "Аз ли съм зад теб", получаваме съответно две групи.

да:
С И Л
С Л И
И С Л
И Л С

не:
С И Л
С Л И
Л С И
Л И С

И двете се решават по един и същ начин, за това разглеждаме само първата.

С И Л
С Л И
И С Л
И Л С

2) Питаме втория "аз ли съм зад този зад теб" - две групи

да:
С И Л
И С Л

тази се решава с третия въпрос по много лесен начин.

но другата група, ако отговора е "не":
С Л И
И С Л
И Л С

няма шанс да я реша с един въпрос.

Методиката ми: във всяка група на всяка вертикална колона трябва да има (Искрени и случайни) ИЛИ (лъжци и случайни), пак казвам погледнато вертикално, а не хоризонтално. Така елиминирам до като осъществя тази методика, проблемът е тази система от три възможности, няма шанс да се реши с един въпрос.

Дай някъв жокер. :)
prodanov
Напреднал

Рейтинг: 10

Мнениеот loving_math » 15 Окт 2010, 01:24

Мисля, че се досетих за вариант на решение. :)
Но след като доста се помъчих със задачата,зверски ме мързи по нощите да пиша на латех. Затова се надявам да ме извините, че пускам предложението си като снимка. :oops:
http://img84.imageshack.us/img84/4459/14102010363.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/2441/14102010362.jpg
Дано да се чете.. :?
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот L.e.o » 15 Окт 2010, 10:47

Браво, loving_math.
Както се каза: има 6 комбинации.
1вият въпрос е най-важен. Нека той да към 1вият (тъй като няма значение). Въпроса трябва да е такъв, че зададен към 1вия да дава информация и за друг.
Примери (питаме 1вия):
Л след С ли е?
Л преди И ли е?
И тн. Би трябвало всички въпроси от този тип да свършат работа.
В зависимист от отговора "да" или "не", 6те комбинации се разделят на 2 групи по 3. Ключовият момент е, че и в 2те групи от по 3 варианта С НЕ заема 3 позиции - чрез такъв 1ви върпос знаем къде С не е.
Остават ни още 2 въроса и 3 възможни комбинации - 2 въпроса за да премахнем 2 от комбинациите (като задаваме въпросите на И или Л). 2рият и 3тият въпроса са вече банални ("Земята върти ли се?" и тн).
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Мнениеот ptj » 15 Окт 2010, 15:40

Имам една идея с Булеви Функции:

Както вече казаха, пермутациите на 3 елемента са P(3)=3!=6. Тъй като те са по малко от [tex]2^{2.3}[/tex]. Може да ги представим с кои да е 6 от наредените 3-ки [tex](x_1,x_2,x_3)[/tex]:
(0,0,0),(0,0,1),(0,1,0),(0,1,1),(1,0,0),(1,0,1),(1,1,0),(1,1,1).

Примерно може да махнем първата и последната.

Ако означим отговорите на 3-те въпроса (поставяни съответно към 1, 2 и 3-тия) с [tex](y_1,y_2,y_3)[/tex], които да са 0 ("не") и 1 ("да"), ще получим условно булева функция на 3 аргумента. Както знаем техния брой е [tex]2^{2.3}[/tex]. Тогава всяка от тези функции, която не съдържа повтаряща се 3-ка (y_1,y_2,y_3) може да бъде използвана като решение на задачата, защото ще съответства на различна 3-ка [tex](x_1,x_2,x_3)[/tex]. Накрая само ще остане да перефразираме същността на съответната функция във въпрос към всеки един.

(*) Които има желание може да сметне точно техния брой. ;)
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Назад към Забавна математика