Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

"Открих" или "преоткрих" вече известна зависимост?

"Открих" или "преоткрих" вече известна зависимост?

Мнениеот antony » 22 Окт 2010, 12:04

.
Не намерих подобна формулировка в нета. Ползвам обаче само български и руски. Може би това е известно
отдавна ...

Числата на Беловеждов [tex]B_{(n)}[/tex] образуват редица, която се дефинира по следният начин:
[tex]B_{(n)}[/tex]=[tex]P_{(B(n-1))}[/tex]
където P e просто число със съответния пореден номер в редицата на простите числа. Или всяко ЧБ е равно на простото число, с пореден номер равен на предидущото ЧБ. Числата на Беловеждов са подмножество на простите числа.

Например:

Простото число 59 е Число на Беловеждов. То се характеризира със следните свойства:

59 е 17-то по ред просто число
17 е просто число и е 7-мо по ред
7 е просто число и е 4-то по ред
4 е квадратът на 2, първото по ред и единственото четно просто число

59 е Число на Беловеждов от втори порядък. Порядъкът се определя от степента на [tex]2^{x}[/tex], което число е поредният номер на [tex]B_{(1)}[/tex] в редицата [tex]P_{(n)}[/tex] на простите числа.

Числата от първи порядък са:
[tex]2_{1}[/tex] , [tex]3_{2}[/tex] , [tex]5_{3}[/tex] , [tex]11_{5}[/tex] , [tex]31_{11}[/tex] , [tex]127_{31}[/tex] , [tex]709_{127}[/tex] , [tex]5381_{709}[/tex] ...

Числата от втори порядък са:
[tex]7_{4}[/tex] , [tex]17_{7}[/tex] , [tex]59_{17}[/tex] , [tex]277_{59}[/tex] , [tex]1787_{277}[/tex] , [tex]15299_{1787}[/tex] ...

Числата от трети порядък са:
[tex]19_{8}[/tex] , [tex]67_{19}[/tex] , [tex]331_{67}[/tex] , [tex]2221_{331}[/tex] ...

Индексът показва кое число по ред е [tex]B_{(n)}[/tex] в редицата на простите числа [tex]P_{(n)}[/tex].
antony
Нов

Рейтинг: 1

Re: "Открих" или "преоткрих" вече известна зависимост?

Мнениеот antony » 24 Окт 2010, 17:13

Как да разбера дали някой вече е дефинирал тази редица? Щото вече и дадох име, а може да се окаже, че някой друг също я е кръстил.
antony
Нов

Мнениеот allier » 24 Окт 2010, 18:01

Ти хубаво си я открил, но въпросът е с какво е полезна тази редица? И аз мога да си измисля някаква редица, например 1,2,3,3,2,3,2,3,4,5,6,..., и да я кръстя по някакъв начин ....
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот antony » 24 Окт 2010, 18:09

За Числата на Фибоначи също не съм чувал да имат някаква практическа полза.
antony
Нов

Мнениеот b1ck0 » 24 Окт 2010, 18:51

antony написа:За Числата на Фибоначи също не съм чувал да имат някаква практическа полза.

Вземи научи и английски, че барем намериш нещо полезно в нета ...
Аватар
b1ck0
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот L.e.o » 24 Окт 2010, 20:56

antony написа:За Числата на Фибоначи също не съм чувал да имат някаква практическа полза.

No comment...
1вото, което ми идва на ум:
http://wmileva.hit.bg/Fractals/Pages/Fi ... plants.htm
http://audio-spirit.com/~wania/Fractals ... minals.php
Тази поредица от числа и около нас и просто е кръстена на човеката, който математически я е обосновал.
Сега въпроса е:
Къде можем да видим твоята редица?
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот antony » 24 Окт 2010, 23:51

L.e.o , тия примери са нагласена работа и не доказват нищо. Четирите крайници на бозайниците нямат нищо общо с Числата на Фибоначи. Както и броят на зъбите у човека ... И въобще мога да ти дам много повече примери от тези, където уж имало някаква закономерност. А и странно ми звучи въпросът "Къде можем да видим твоята редица?". Някак си съвсем не звучи "математически". Простите числа се използват толкова много в различни области, но не можем да го видим физически. Не виждам голяма разлика между числата на Мерсен и числата на Беловеждов по принцип.

b1ck0 , доброто знание на английски не е критерий за нещо съществено. Достатъчни ми са езиците, които знам, за да се чувствам добре.
antony
Нов

Мнениеот antony » 25 Окт 2010, 00:06

Немски форум - задаваш въпрос и ти отговарят.
Руски форум - задаваш въпрос, и на теб ти задават.
Български форум - задаваш въпрос - всички ти обясняват колко си тъп.
antony
Нов

Мнениеот b1ck0 » 25 Окт 2010, 09:11

Ти се чустваш добре с езиците, които знаеш, но аз искам да ти дам информация за числата на Фибоначи, която е на Английски език, което е малък проблем, тъй като нямам намерение да я превеждам на Български. А ако гледаш с насмешка или извесна доза скептицизъм на примерите, които L.e.o ти даде, мога само да ти препоръчам да се отнесеш по-сериозно към тях. Инак "Springer" нямаше да издават цели книги, които струват много пари, за да се опитат да обяснят Fibonacci Numers или Fractial Geometry, и какво аджеба е приложението им в модерния свят.
Аватар
b1ck0
Напреднал

Мнениеот mkmarinov » 25 Окт 2010, 10:43

antony написа:Български форум - задаваш въпрос - всички ти обясняват колко си тъп.

Български форум - правиш се на гений - поставят те на мястото ти - мрънкаш и се оплакваш колко е зле в България.

Много бихме се радвали да ни опровергаеш, ако покажеш някъде, където тази твоя редица има някакво приложение. Числата на Фибоначи, простите числа, Мерсеновите числа, все имат приложение някъде.

Пък току виж си получил Нобелова награда в областта на математиката ;) .
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот L.e.o » 25 Окт 2010, 10:59

offtopic:
Аз открих друга редица:
[tex]T_n = 100(2^n - 1)[/tex]
Тя се ползва при игра на тетрис като: n - броя редове изчистени наведнъж, Tn - получени брой точки.
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот stflyfisher » 25 Окт 2010, 11:13

antony написа:.
59 е Число на Беловеждов от втори порядък. Порядъкът се определя от степента на [tex]2^{x}[/tex], което число е поредният номер на [tex]B_{(1)}[/tex] в редицата [tex]P_{(n)}[/tex] на простите числа.

Числата от първи порядък са:
[tex]2_{1}[/tex] , [tex]3_{2}[/tex] , [tex]5_{3}[/tex] , [tex]11_{5}[/tex] , [tex]31_{11}[/tex] , [tex]127_{31}[/tex] , [tex]709_{127}[/tex] , [tex]5381_{709}[/tex] ...

Тази редица от така дефинираното понятие за порядък на редицата на Беловеждов, не трябва ли да бъде от поредък нулев? Или аз греша нещо?

[tex]2_{1}[/tex]---> [tex]2^0=1[/tex]
stflyfisher
Напреднал

Рейтинг: 31

Мнениеот antony » 25 Окт 2010, 17:05

stflyfisher , правилно си забелязал - 2 не е първото число от първи порядък. Първото число е 3. Числата от първи порядък са:

[tex]3_{2}[/tex] , [tex]5_{3}[/tex] , [tex]11_{5}[/tex] , [tex]31_{11}[/tex] , [tex]127_{31}[/tex] , [tex]709_{127}[/tex] , [tex]5381_{709}[/tex] ...

Интересно, преди да дефинират числата на Мерсен, нали също не са ги използвали.

b1ck0 , не се притеснявай, дай линк за инфо. Ще си го потърся преведено на руски, ако няма български превод. Не ми се вярва, че ти четеш публикации на китайски или арабски математици в оригинал.

mkmarinov , не се правя на гений. Един мой ФБ приятел навърши 59 години и на рождения му ден забелязах тази особеност на това число. След това се оказа, че такива числа са безкрайно много и могат да се дефинират. По този повод и ги кръстих на него. Сега се чудя да не е подарък "менте" за рождения му ден - тоест някой друг да ги е дефинирал преди мен. Нямам някаква мания да оставам с името си в историята на математиката.

На мен тези числа ми се струват интересни, затова и отделих малко време да ги дефинирам. Ще им се направи маркетинг и ще се намери приложение и за тях.
antony
Нов

Мнениеот b1ck0 » 27 Окт 2010, 10:05

Аватар
b1ck0
Напреднал

Мнениеот antony » 22 Ное 2010, 21:43

Днес един изключително любезен администратор от уикипедията - BloodIce, ме информира, че е открил публикация -
http://oeis.org/search?q=7,+17,+59,+277,+1787,+15299&sort=&language=english&go=Search
свързана с тази числова редица. Интересът към нея е сравнително отскоро, в сравнение с други числови редици. Нямам данни, доколко са изследвани свойствата й. Фактът, че и на друг някой е направило впечатление тази зависимост, ме заинтригува още повече. Значи не е толкова безсмислено да й отделя малко време. Ако случайно попаднете на нещо свързано с нея, напишете коментар. Сайтът на The OEIS Foundation Inc е достъпен от 11 ноември 2010 г. и преди това при търсене с Гугъл никъде не можех да намеря подобна информация. В него може да откриете всичко, свързано с целочислените редици.
antony
Нов

Назад към Забавна математика