И за зла участ, той изневиделица ги посетил. Убил и петимата, като всяко убийство извършвал в отделно помещение, с различно оръжие.Задачата е да се определи кой от военните къде и с какво е бил убит. За престъпленията се знае ,че са извършени в спалнята , в мазето, в килера, в кабинета и на тавана, като използваните оръжия са били отрова, ръжен, пистолет, нож и лопата.
Известна е и следната информация:
-Убийството с лопата не е извършено в кабинета или на тавана. В тези две помещения не е убит нито лейтенантът, нито капитанът.
-Капитанът не е убит в спалнята.
-Ръженът не е оръжието, използвано за престъплението на тавана.
-Нито генералът, нито войникът са били отровени, застреляни или убити с лопата.
- Малко преди престъпленията военният, убит по-късно в мазето, е обядвал заедно с войника, с капитана, с убития в последствие с ръжен и с жертвата на умишлено отравяне.
Аз я реших. Нямам отговори, но с дребни букви ще напиша получените от мен, за да си ги сравня с вашите.
Нещото, което ме учудва е това, че тази задача е била дадена в нещо като час по СИП математика на четвъртокласници в едно гръцко училище. Казвам нещо като ЗИП, понеже не съм запозната с тяхната система, ама знам със сигурност, че училището не е математическо, а такова с език. Не че е много трудна, ама ми се струва доста объркана за 10 годишни. Защото там нали на 6 години тръгват и на 9-10 години са в 4 клас
А и ми се струва странно да се дава задача за убийства на малки. Винаги учителят може да я преработи.
Но както и да е, ето получените от мен отговори.
генерал, кабинет,ръжен
капитан, килер, пистолет
лейтенант, спалня, отрова
сержант, мазе ,лопата
войник, таван, нож

Меню