Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача с нестандартно решение

Задача с нестандартно решение

Мнениеот geraldo » 16 Май 2011, 22:55

Здравейте,наскоро бях на един семинар,на който в част от изложението се говореше за това,как в училищата не ни учат да мислим " out of the the box" и да приемаме само закономерностите,които ни се натрапват за даденост.В подкрепа на това дадоха математическа задачка,но аз като вече скептик си мисля,че има логическо обяснение и затова пиша тука на вас.А ето я и самата задача,ако я има се извинявам:

Един бъща бил на смъртно легло и извикал при него 3-мата си синове.Всичко,което възрастният човек имал били 11 на брой крави.Казал им,че могат да ги разделят като първичт вземе 1/2 от тях,втория 1/4 а за третия 1/6 от тях.
Тук се обясняваше,че според конвенционалната математика това,разбира се няма как да стане,защото в такъв случай първият трябва да вземе 5,5 крави,втория 2,75 и т.н , което естествено няма как да стане с живите крави.
Но ако добавим една въобрацаема крава,тоест кравите станат 12 , става съвсем друго нещо - първият взима 6 крави ,втория 3 крави , третия 2.Забравяме за измислената крава и ако съберем кравите на братята,сами виждате какво се получава.Как става това? :)
geraldo
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задача с нестандартно решение

Мнениеот strangerforever » 16 Май 2011, 23:06

geraldo написа:Здравейте,наскоро бях на един семинар,на който в част от изложението се говореше за това,как в училищата не ни учат да мислим " out of the the box" и да приемаме само закономерностите,които ни се натрапват за даденост.В подкрепа на това дадоха математическа задачка,но аз като вече скептик си мисля,че има логическо обяснение и затова пиша тука на вас.А ето я и самата задача,ако я има се извинявам:

Един бъща бил на смъртно легло и извикал при него 3-мата си синове.Всичко,което възрастният човек имал били 11 на брой крави.Казал им,че могат да ги разделят като първичт вземе 1/2 от тях,втория 1/4 а за третия 1/6 от тях.
Тук се обясняваше,че според конвенционалната математика това,разбира се няма как да стане,защото в такъв случай първият трябва да вземе 5,5 крави,втория 2,75 и т.н , което естествено няма как да стане с живите крави.
Но ако добавим една въобрацаема крава,тоест кравите станат 12 , става съвсем друго нещо - първият взима 6 крави ,втория 3 крави , третия 2.Забравяме за измислената крава и ако съберем кравите на братята,сами виждате какво се получава.Как става това? :)

[tex]\frac{1}{2} + \frac{1}{4} + \frac{1}{6} = \frac{6 + 3 + 2}{12} = \frac{11}{12}[/tex]

Така става. На мен лично не ми допада загадката и като цяло не е никакво "thinking out of the box", макар че съм напълно съгласен с насоката на семинара и това е един страшен убиец на просперитета на умствения потенциал на населението, но това е друга тема. Условието е неточно, какво правят с останалата [tex]\frac{1}{12}[/tex] от кравите?
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот geraldo » 16 Май 2011, 23:10

Няма 1/12 Дванайстата крава е измислена,точно това е странното,че задачата излиза само с добавянето на нещо,което не съществува.
geraldo
Нов

Мнениеот strangerforever » 16 Май 2011, 23:16

geraldo написа:Няма 1/12 Дванайстата крава е измислена,точно това е странното,че задачата излиза само с добавянето на нещо,което не съществува.

Защо да излиза задачата? 6 една втора ли е от 11? Нали условието на задачата е "...имал били 11 на брой крави.Казал им,че могат да ги разделят като първичт вземе 1/2 от тях..."

В условието ясно е казано от ТЯХ, под ТЯХ се има предвид 11-те крави. Задачата е нерешима практически.

Естествено, че ще излезе. Все едно да ти кажа "Имам 5 стотинки. Искам да дам на Пешо 1/2 от тях, а на Гошо - 1/3. Измислям си 1 стотинка. Давам 3 (6/2) на Пешо, 2 (6/3) на Гошо. 2 + 3 = 5." Изпълено ли е условието?
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот geraldo » 16 Май 2011, 23:22

Тоест както предполагах това си е чиста манипулация на зрителите/слушателите...
geraldo
Нов

Назад към Забавна математика