Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Махаме две, връщаме една

Махаме две, връщаме една

Мнениеот iboB » 10 Юли 2011, 19:57

Още една задача от мен. Моля кажете как ви се вижда като трудност от 1 (много лесна) до 5 (много трудна).

В един чувал има 64 бели и 64 черни топки. Бъркаме в чувала и вадим две случайни топки, чиито цветове разбираме чак след изваждането. След като извадим топките, процедираме по следния начин:

1 При две бели топки, поставяме в чувала нова черна топка, а тях ги изхвърляме настрани
2 При две черни, връщаме едната от тях, а другата изхвърляме.
3 При две различни топки, връщаме бялата и изхвърляме черната.

След това отново вадим две случайни и процедираме по същия начин.

Винаги се вадят две и се връща обратно една. Когато, след като сме изхвърлили 127 топки, в чувала остане само една, какъв е шансът тя да е бяла или черна?
iboB
Нов

Рейтинг: 0

Re: Махаме две, връщаме една

Мнениеот L.e.o » 10 Юли 2011, 21:58

50% на 50%.
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот iboB » 10 Юли 2011, 23:30

L.e.o написа:50% на 50%.

ммм... не 8-)
iboB
Нов

Мнениеот L.e.o » 11 Юли 2011, 10:37

4/9 черна , 5/9 бяла ?
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот iboB » 11 Юли 2011, 12:57

L.e.o написа:4/9 черна , 5/9 бяла ?

Няма смисъл да играеш тото. И това не е верният отговор.
iboB
Нов

Мнениеот allier » 11 Юли 2011, 14:01

Shansut da e byala ili cherna e 100% ... po definiciya, topkite sa ili beli ili cherni :)

Inache, moje i konkretno da se kaja kakuv cvqt shte e poslednata topka - cherna.
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот iboB » 11 Юли 2011, 14:18

allier написа:Shansut da e byala ili cherna e 100% ... po definiciya, topkite sa ili beli ili cherni :)

Inache, moje i konkretno da se kaja kakuv cvqt shte e poslednata topka - cherna.

Мда. Последната 100% е черна. Правилно
iboB
Нов

Мнениеот jackar » 26 Юли 2011, 23:55

iboB написа:
allier написа:Shansut da e byala ili cherna e 100% ... po definiciya, topkite sa ili beli ili cherni :)

Мда. Последната 100% е черна. Правилно

Ами на задачата и давам трудност 2, понеже се замислих за около 2 минути :)
Иначе наистина е 100% да е черна, защото ако приемем че вадим само с еднакъв цвят, в един момент ще останат много по-малко черни от бели и тогава ще почнат да се вадят топчета с еднакъв цвят и така накрая ще останат само черни :)

Много е добра , първо си мислех че е 50 на 50 , след това 33% и накрая се усетих че е 100% да е черна.

Ама въпроса ти така е зададен, че условието е без значение. Винаги при бяла или черна, ще останат или бяла или черна :D В случея горния пич не беше обяснил, защо ще е 100% черна. Той каза че ще е 100% бяла или черна, което е грешка! :) Няма или, само черна може да е :)
Аватар
jackar
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот mkmarinov » 27 Юли 2011, 16:38

jackar написа:Той каза че ще е 100% бяла или черна, което е грешка! :) Няма или, само черна може да е :)

Красивите свойства на дизюнкцията!
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот iboB » 27 Юли 2011, 20:41

jackar написа:Ами на задачата и давам трудност 2, понеже се замислих за около 2 минути :)
Иначе наистина е 100% да е черна, защото ако приемем че вадим само с еднакъв цвят, в един момент ще останат много по-малко черни от бели и тогава ще почнат да се вадят топчета с еднакъв цвят и така накрая ще останат само черни :)

Много е добра , първо си мислех че е 50 на 50 , след това 33% и накрая се усетих че е 100% да е черна.

Ама въпроса ти така е зададен, че условието е без значение. Винаги при бяла или черна, ще останат или бяла или черна :D В случея горния пич не беше обяснил, защо ще е 100% черна. Той каза че ще е 100% бяла или черна, което е грешка! :) Няма или, само черна може да е :)

Не мога да ти разбера логиката. Вярно е че ще е 100% черна, но твойте съображения са неясни. Пробвай да обясниш по-просто.

Иначе човекът каза "може да се каже какъв цвят ще е последната топка - черна" предишната му шега я игнорирах. А ти се хващаш за нея.
iboB
Нов

Мнениеот jackar » 28 Юли 2011, 21:13

Ами просто в началото исках да кажа че вадиме топчета само с различен цвят :D

В първите 2 случея, когато се вадят само черни или само бели топчета, винаги се връщат черни, само от 3тия случай могат да се върне бяла топка.

Приемаме че вадим само топчета с различен цвят, защото това е най-добрия шанс да стане така че да има бяло топче накрая, иначе ще е черна.

Тогава в един момент белите топчета ще станат много повече от черните и така ще почнем да вадим по 2 бели и да връщаме 1 черно. (ДО тук се надявам да си ми проследил логиката)

След това в даден момент ще останат много по-малко бели от черни. И от там вече ще почнем да вадим най-вероятно само черни и да връщаме по 1 черно. И така след време в купата ще останат само черни.
Аватар
jackar
Нов

Мнениеот iboB » 28 Юли 2011, 21:50

Не. Тази логика е грешна, защото борави с борави с грешни презумпции за шансове и "може би".

Представи си следната задача: В чувала има един милиард черни и едно бяло топче. Започваме да вадим едно по едно. Какъв е шансът последното да е бяло и какъв е да е черно? По твойта логика, понеже черните са много повече ще вадим само черни и шансът последното да е бяло е 100% :) Това е абсолютно грешно и фактът, че води до правилен отговор на първата задача е чиста случайност.
iboB
Нов

Мнениеот mkmarinov » 28 Юли 2011, 22:28

Четността на броя бели топки остава постоянна. Това е цялата задача.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот jackar » 28 Юли 2011, 22:34

iboB написа:Не. Тази логика е грешна, защото борави с борави с грешни презумпции за шансове и "може би".

Представи си следната задача: В чувала има един милиард черни и едно бяло топче. Започваме да вадим едно по едно. Какъв е шансът последното да е бяло и какъв е да е черно? По твойта логика, понеже черните са много повече ще вадим само черни и шансът последното да е бяло е 100% :) Това е абсолютно грешно и фактът, че води до правилен отговор на първата задача е чиста случайност.

Виж са, аз съм информатик и нали знаеш => от грешно твърдение, като следва вярно, значи цялото е вярно :D Така че при нас е важен резултата :D
Аватар
jackar
Нов

Мнениеот garion » 18 Авг 2011, 10:50

jackar написа:
iboB написа:Не. Тази логика е грешна, защото борави с борави с грешни презумпции за шансове и "може би".

Виж са, аз съм информатик и нали знаеш => от грешно твърдение, като следва вярно, значи цялото е вярно :D Така че при нас е важен резултата :D

ако наистина мислиш така, по-добре зарязвай и информатиката
garion
Нов

Мнениеот d3d » 20 Юни 2012, 19:53

бяла = б черна = ч
Когато има само 2 топчета останали имаме три случая
бб ->ч
бч -> б
чч ->ч
въпреки това не е 2/3, понеже шансовете за всеки случай са различни
Неправилен едноъгълник
Аватар
d3d
Нов

Мнениеот inveidar » 20 Юни 2012, 22:48

mkmarinov написа:Четността на броя бели топки остава постоянна. Това е цялата задача.

Този път съм абсолютно съгласен с теб! :D :D :D
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Назад към Забавна математика