Ето задача от олимпиада по математика за четвърти клас. Виждате кой я е измислил, но бога ми, мисля че професора е прекалил. Искам да уточня че съм родител, и не съм математик по професия. В последните години доста съм се откъснал от математиката, но когато бях на "ученическата скамейка", математиката беше един от любимите ми предмети и определено ми вървеше. Тази задача обаче хич не ми идваше наум как се решава... Решението го имам, но изобщо не мисля че е за ниво 4-ти клас. Моето скромно мнение е че с такива задачи, вместо да се накара едно дете да обича математиката, по-скоро ще го откажете от нея... Ето и задачката:
Христо отишъл на гости на роднинско семейство, което имало 4 деца. Той попитал на колко години са децата, а бащата му поставил задача да ги открие сам, като използва, че произведението от годините им е равно на 72. Христо извършил известни пресмятания, но не успял да реши задачата. Тогава бащата уточнил, че сборът от годините на четирите деца е равен на годините на Христо. За съжаление Христо отново не бил в състояние да реши задачата и попитал дали някое от децата е на 2 години. Бащата дал отговор на този въпрос и Христо веднага съобщил годините на четирите деца.

Меню