Ето и от мен - Часовник има секундна стрелка на централната ос. Съществува ли момент от време, в който трите стрелки да са под ъгъл от $120^\circ$ една спрямо друга?
Davids написа:Аз казвам, че нямаПускам тото, на пръв поглед така ми се струва, ама късно стана за задълбочености
yassi написа:Добър ден,
Какво имате в предвид секундната стрелка е на централната ос? Коя е централната ос на часовник?
Ако имате в предвид, че секундната стрелка сочи 12 часа, то очевидно няма решение, защото в такъв случай часовата стрелка ще сочи 4 или 8 часа за да е на 120гр от секундната стрелка. Щом часовата стрелка сочи точен час, то минутната стрелка може да сочи само 12 часа.
Ако имате нещо друго в предвид под централна ос моля да поясните.
KOPMOPAH написа:Имам предвид, че секундната стрелка е на същата ос, на която са часовата и минутната. Вероятно сте виждали такъв часовник![]()
Например в $10$ часа $11$ минути и $33$ секунди стрелките сключват ъгли, ПОЧТИ равни на $120$ градуса, ама задачата е да се намери не ПОЧТИ, ами ТОЧНО, или да се докаже, че не съществува.
ptj написа:Нека часа 00:00:00 условно приемем за 0-лев час.
Да допуснем, че съществува време [tex]x[/tex], за което 3-те стрелки са под [tex]120^\circ[/tex] една спрямо друга. Тогава във всеки друг час кратен на [tex]x[/tex] стрелките отново ще са под [tex]120^\circ[/tex] (и то в същата последователност). Понеже часовете [tex]x[/tex] и 12:00:00 имат най-малко общо кратно = час [tex]y[/tex], то в [tex]y[/tex] стрелките трябва от една страна да са под [tex]120^\circ[/tex] една спрямо друга, а от друга да съвпадат (00:00:00), което е противоречие.
KOPMOPAH написа:Решението ти е много добро. Всички, които съм виждал, са подобни.
Интересното в задачата е, че разумът не иска да приеме невъзможността от такова разположение именно защото часовникът е АНАЛОГОВ, както казваш![]()
И, ако позволиш, малко повече обърни внимание на LATEXа
ptj написа:Нека часа 00:00:00 условно приемем за 0-лев.
Да допуснем, че съществува време [tex]x[/tex], за което 3-те стрелки са под [tex]120^\circ[/tex] една спрямо друга. Тогава във всеки друг час кратен на [tex]x[/tex] стрелките отново ще са под [tex]120^\circ[/tex] . Понеже часовете [tex]x[/tex] и 12:00:00 имат най-малко общо кратно = час [tex]y[/tex], то в [tex]y[/tex] стрелките трябва от една страна да са под [tex]120^\circ[/tex] една спрямо друга, а от друга да съвпадат (00:00:00), което е противоречие.
ptj написа:ptj написа:Нека часа 00:00:00 условно приемем за 0-лев.
Да допуснем, че съществува време [tex]x[/tex], за което 3-те стрелки са под [tex]120^\circ[/tex] една спрямо друга. Тогава във всеки друг час кратен на [tex]x[/tex] стрелките отново ще са под [tex]120^\circ[/tex] . Понеже часовете [tex]x[/tex] и 12:00:00 имат най-малко общо кратно = час [tex]y[/tex], то в [tex]y[/tex] стрелките трябва от една страна да са под [tex]120^\circ[/tex] една спрямо друга, а от друга да съвпадат (00:00:00), което е противоречие.
И все пак в горното доказателство има пропуск. Да видим дали някой ще го открие?![]()
![]()
ptj написа:... Тогава във всеки друг час кратен на [tex]x[/tex] стрелките отново ще са под [tex]120^\circ[/tex].
ptj написа:Чети всичко, в едно от предните мнения съм обяснил защо стрелките отново ще са под 120[tex]^\circ[/tex]. Пропуска е друг...
ptj написа:ptj написа:Нека часа 00:00:00 условно приемем за 0-лев.
И все пак в горното доказателство има пропуск. Да видим дали някой ще го открие?![]()
![]()
ptj написа:Формата на часа е условен - написал съм го само за да поясня какво взимам за час 0.
Грешката е другаде.
ptj написа:...
Ако в часа [tex]x[/tex] едната стрелка е на ъгъл [tex]\alpha[/tex] спрямо 12 часа (по часовникова стрелка), втората на [tex]\alpha+120^\circ[/tex], а третатата на [tex]\alpha+240^\circ[/tex], то в часа [tex]2x[/tex] първата ще е на [tex]2\alpha[/tex], втората на [tex]2(\alpha+120^\circ)=2\alpha+240^\circ[/tex], а третата на [tex]2(\alpha+240^\circ)=2\alpha+480^\circ=2\alpha+120^\circ[/tex].
Т.е. отново ще са под [tex]120^\circ[/tex] една спрямо друга.
KOPMOPAH написа:Задачата е подсказана от тази https://www.matematika.bg/f/viewtopic.php?f=58&t=17860#p74380 на Добромир Глухаров, която незаслужено е останала без решение![]()
Ето и от мен - Часовник има секундна стрелка на централната ос. Съществува ли момент от време, в който трите стрелки да са под ъгъл от $120^\circ$ една спрямо друга?
Назад към Състезания за 1-4 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]