Davids написа:Би следвало да извлечем средната скорост - 5км/ч и да изразим пътя чрез скорост по време, т.е. $S = vt = 5.2 = 10km$. Понеже не е дадена никаква допълнителна информация и детайли по дължината на отделните типове отсечки спрямо наклона, следователно няма какво повече да се иска от мъниците
S.B. написа:Открих автентичния вид на задачата в "Сборник по математика за кандидатстващи в гимназии и техникуми (ученици от 7 и 8 клас)" изд .1993 г.,автори Иван Узунов и Мария Стоицева. Ето и условието:
Турист изминава разстоянието от пункт А до пункт В и обратно за 3 ч. и 41 минути.По пътя има изкачване,равно място и спускане.Колко километра е равното място,ако скоростта на туриста при изкачване е 4 км/ч.,по равното място 5 км/ч. и при спускане е 6 км/ч.,а разстоянието между двата пункта е 9 км?
отг. 4 км
Упътване : ако х км е равното място ,ще получите уравнението [tex]\frac{2х}{5}[/tex] + [tex]\frac{9 - х}{4}[/tex] + [tex]\frac{9 - х}{6}[/tex] = 3[tex]\frac{41}{60}[/tex] и от тук х=4 км.
Тук се търси равното място,но е дадено разстоянието между двата пункта,докато в задачата за 4 клас се търси разстоянието между двата пункта,но не е дадено равното място. Т.е. или нещо е изпуснато или някой се е опитал да "преправи " задачата,така че да става за 4 клас,но явно опита е неуспешен.
pal702004 написа:Баш си е коректна задачата. Всеки "неравен" участък ще ги изкачва със скорост 4 км/ч и ще се спуска (на връщане) с 6 км/ч. Което дава средна скорост на този участък 5 км/ч - каквато е и скоростта на равен участък. И в двата варианта на задачата е важно, че средното аритметично на скоростите при изкачване и слизане е равно на скоростта на равен участък. Така че не е важно каква част от пътя е на баир.
Иначе щеше да е важно. Друг е въпроса трябва ли да се дава на четвъртокласници.
S.B. написа:С две думи се потвърждава моето твърдение,че задачата,която сте дали на вашата дъщеря е един нескопосан опит да бъде преправена първоначалната задача.В 4 клас се "пипа" много внимателно.Там преподавателите имат по-специална методика и всеки опит да се "обясни" нещо от неспециалист може да навлече повече "беля" от колкото"файда".Задачата,която сте дали на дъщеря си не може да се реши нито в 4 нито в 7 клас.Оставам с уважение!
Нагоре и надолу винаги са равни по разстояние, защото всяко изкачване в едната посока е слизане в другата.yassi написа:В задачата не се казва дали нагоре и надолу са равни по разстояние.
yassi написа:Решете задачата с 4, 3 и 6 и ще видите че въобще няма значение колко са дълги равните и нагоре и надолу участъци.
pal702004 написа:Нагоре и надолу винаги са равни по разстояние, защото всяко изкачване в едната посока е слизане в другата.yassi написа:В задачата не се казва дали нагоре и надолу са равни по разстояние.yassi написа:Решете задачата с 4, 3 и 6 и ще видите че въобще няма значение колко са дълги равните и нагоре и надолу участъци.
Кажете ми отговора на вашата задача, ако:
а) целия път е равен
б) целия път е изкачване (слизане на връщане).
Да, така е коректна и е на нивото на 4-ти клас. Но ако е така, много нескопосано е поднесено условието от авторите:drago написа:Не четох всички коментари, но според мен не сте разбрали условието. Аз го схващм така: От хижа А до хижа Б се стига за 2ч, от хижа Б до хижа А също за 2ч.
При това положение, лесно се вижда, че нагорнището и надолнището са равни, като път, а от това, че се взема за 2ч. следва, че въобще ги няма и разстоянието е 10км.
За изминаване на разстоянието между двете хижи в двете посоки са му необходими 2 ч
ptj написа:Задачата си е коректна и е достъпна за състезатели 4-то класници . Идеята на решението е, че на връщане посоката на всеки един участък спрямо отиване се сменя, а равните участъци се умножават по 2.
Понеже [tex](4+6)/2=5[/tex], то средната скорост на туриста във всеки един участък (в двете посоки) е 5[tex]км/ч[/tex].
Тогава разстоянието между двете хижи е (2ч.5км/ч):2=5км.
drago написа:@yassi : Да ти го кажа направо. Малко ме интересува каква е родата ти. Прочети внимателно какво съм написал по-горе и тогава коментирай. Ама конкретно по същество. Задачата не е грешна, просто не си я разбрал както трябва. Може би за това има вина и самата формулировка...да, за това съм съм съгласен...
EDIT: O.. виждам, че си го изтрил...
ptj написа:yassi,
Прав си, но е добре да се опиташ да обясняваш малко по-кратко и рационално.![]()
Можеше да напишеш само [tex]\frac{x}{6}=\frac{x}{4}[/tex], т.е. когато преобладаващата част (останалата клони към 0) от пътя на туриста в едната посока е изкачване, а в другата -слизане, времената за изминаване на разстоянието между двете хижи oчевAдно са различни.
Назад към Състезания за 1-4 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]