pal702004 написа:yassi написа:В българския език има множествено и единствено число.
А в математиката
множеството може да съдържа един елемент (и даже нито един). Предполагам, че филолозите ще паднат от смях.
Ха, това много ми хареса

Защото е вярно!
Но все пак щом говорим са множества, знаеш (може на ти, нали), че има и сечения на множества?
Сечението от множеството на българския език и математичното множество дава правилното изписване на български език

Искам да кажа, че българският език е напълно достатъчен, така че една математическа задача да се предаде правилно на получателя, пък било то и за множества. В задачата по математика важното е математиката, а не как да се тълкува задачата, освен ако това не е самата задача.
О'К, ще се опитам да те убедя, че съм прав, пробвайки се да докажа, че твоето твърдение не е вярно. По принципа на изключването, моето твърдение ще е вярно

1. Така, намерих го:
всеки, който е решавал буквени ребуси е наясно какво се влага във фразата "на еднаквите - еднакви, на различните - различни
Аз лично разбирам еднаквите са еднакви, различните-различни. А не че различните са еднакви:)
Значи, ако буквата "С" се среща 10 пъти, по условие е ненулева, 5 пъти - ненулева, 2 пъти - ненулева, един път - може и да е нулева, така ли? Що за логика.
Тука няма логика не се търси, защото такова е условието. Значи според теб не може да съществува задача, в която повтарящите се букви са ненулеви, а неповтарящите могат да са нула? И защо да няма такава задача? Що за логика е това. Ето ти задача. Но според теб няма логика в задачата. Т.е. за да има задача според теб трябва изрично да е записано, че различните букви може да са и нула. Е, тука вече няма логика. Трябва да кажем, и че различните букви може да са 1, 2, 3, ...9, иначе ще смятаме че не могат да са такива по каква причина? Дори физично погледнато, С и С не са еднакви, а различни. Написани на различно място, принтерът напечатал едната така, другата инак... е до тук ли трябва да докарваме 4 класниците?
Последно, как ще отговориш на въпроса, кои са еднаквите букви в израза:
ПМС+РУСЕ=2014
Направо ще отговоря от твое име:
С и С са еднакви защото се повтарят
П,М,Р,У,Е също са еднакви, защото те са еднакви на себе си. По тази логика то няма различни букви. Е защо тогава са написали "Различните букви..." ако различните са еднакви? Еднаквите-еднакви, различните-различни, различните-еднакви...муха ха

Е, това ще е последното

Казваш всеки, който е решавал ребуси...
Аз съм решавал много ребуси, но досега не съм видял някъде официална терминология за решаване на ребуси, такава, която да измества правилата на езика. Също така съм решавал много ребуси, където първата цифра се получава 0 (П=0). Но според решенията им, това е правилно, а според авторите на тази задача неправилно. Е, кой е прав тогава? Любопитно ми е, ако има някакви официално приети ребусни правила да ги видя, кой ги е одобрил - международния съюз на математиците, СБМ, МОН или друг. И ако има такива, ще си призная, че не съм прав.
Според теб как се решава задачата: Кои са еднаквите букви в думата:
KANGAROO
Така като гледам, 99% от задачите за 1 и 2 клас с букви са грешни. Не били само А и О, а то били всички.Трябва да се оплачем на организаторите.

Личното ми мнение е, че или задачата не е вярна или решението не е вярно. Задачата сама по себе си е вярна, без двусмислие, даденото решение е невярно. От друга страна, ако искат решението да е вярно, задачата не е написана правилно.
Ако вместо "ако на еднаквите букви съответстват еднакви ненулеви цифри, а на различните букви съответстват различни цифри" бяха написали " ако на различните букви съответстват различни ненулеви цифри, а на еднаквите - еднакви", може и да си помисля

Тъй като С и П(Р<У<С<Е<М) са различни, то всички са ненулеви. Но обратното което е написано е съвсем друго. Но дори и така написано - не ми харесва, целта е 4то класниците да покажат знание да събират с няколко наум (сега пренос май му казват). Смятане с пренос, а не български е задачата

Лек ден
П.С. Аз предлагам да прекратим с тази задача. Ако няма някой да сподели от личен опит няма смисъл.