Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Две задачи за 4 клас

Две задачи за 4 клас

Мнениеот Гост » 17 Юни 2020, 12:04

Здравейте нашите ми взеха този сборник и ме юрнаха да решавам задачите и ще ми купят игра, обаче аз такива задачи като тези двете не съм решавал. Опитвах се 2 часа но не мога сам не ги разбирам или има грешка в задачите. Може ли да ми обясните как се решават да разбера логиката? Не търся отговори а начина на решаване
Благодаря ти

Задача 1. В три склада имало 662 тона зърно. След като от първия склад продали 105 тона зъро, а от втория - 3 пъти по-малко, количеството на зърното в трите склада се изравнило.
По колко тона зърно е имало във всеки склад първоначално?

Задача 2. Сборът на две числа е 882. Едното е по-голямо от другото 8 пъти. Кои са числата?
Гост

Re: Две задачи за 4 клас

Мнениеот Davids » 17 Юни 2020, 14:02

Не знам дали си работил с променливи в четвърти клас, но тук е стандартен подход.
1. Зад.: Ще означим първоначалното количество зърно в трите склада с $x, y, z$. Знаем от първото изречение, че $x + y + z = 662$. От първия склад продали 105 тона, от втория - три пъти по-малко, т.е. 35 тона и тогава количествата се изравнили. Тоест $x - 105 = y - 35 = z$. Сега трябва да решаваме система обаче, което май се учи чак в осми клас. Но това е логиката на мислене, сиреч, че можем да изразим в момента всички променливи спрямо $z$ (третия склад).
Имаме:
$x = 105 + z$
$y = 35 + z$
$z = z$.

Значи $105 + z + 35 + z + z = 662$
$\Rightarrow z = \frac{522}{3} = 174$ тона е имало в третия склад, а в другите два съответно намираме по $209$ и $279$ тона в началото.

2. Зад.: Нека двете числа са $x, y$. Знаем, че $x + y = 882$, но също и че $x = 8y$. Значи:
$8y + y = 882$
$9y = 882$
$y = \frac{882}{9} = 98$, а $x = 8y = 8.98 = 784$.
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот Гост » 17 Юни 2020, 18:39

Davids написа:Не знам дали си работил с променливи в четвърти клас, но тук е стандартен подход.

Много благодаря човече!

Ако не ставам досаден имам няколко въпроса.

1. Защо ми дават задача за 4клас, като за да я реша трябва да знам неща от 8ми клас?
2. С прости думи кое точно е системата?
3. В задача 1 разбрах как намери количеството на последния склад, но не разбрах как намери количествата на другите два?
4. В задача 2 ти делиш 882 на 9, защото 8y + y става събираемо по променлива плюс променлива е равно на променлива+1 ли?
Гост

Мнениеот S.B. » 17 Юни 2020, 20:54

Гост написа:Здравейте нашите ми взеха този сборник и ме юрнаха да решавам задачите и ще ми купят игра, обаче аз такива задачи като тези двете не съм решавал. Опитвах се 2 часа но не мога сам не ги разбирам или има грешка в задачите. Може ли да ми обясните как се решават да разбера логиката? Не търся отговори а начина на решаване
Благодаря ти

Задача 1. В три склада имало 662 тона зърно. След като от първия склад продали 105 тона зъро, а от втория - 3 пъти по-малко, количеството на зърното в трите склада се изравнило.

Задача 2. Сборът на две числа е 882. Едното е по-голямо от другото 8 пъти. Кои са числата?

Ще се опитам да реша задачите със знанията на 4 клас :D

Задача1.
В трите склада е имало общо $662$ т.зърно
От тях продали :от 1-ви склад $105$ т.зърно ,а от 2-ри склад 3 пъти по-малко или общо продали:
$105 + 105:3 = 105 + 35 = 140$ т.зърно и останали $662 - 140 = 522$т. зърно,които били разпределени по равно в трите склада
Следователно във всеки склад след продажбата има $552 :3 = 174$ т.зърно
Тогава преди продажбата:
В 1-ви склад е имало :$ 174 + 105 = 279$ т.зърно
Във 2-ри склад е имало: $174 + 35 = 209$ т.зърно
В 3-ти склад е имало : $174$ т. зърно
Проверка:
$279 + 209 + 174 = 662$ т.зърно

Задача 2.

Едното число е 8 пъти по-голямо от другото,а сборът им е 882
Това означава,че 882 е разделено на $1 + 8 = 9$ равни части
Една част е $882 : 9 = 98$ или едното число е $98$,а другото е $882 - 98 = 784$
Числата са $98, 784$
Проверка:
$784 : 8 = 98, 98 + 8.98 = 98 + 784 = 882$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот Гост » 17 Юни 2020, 21:57

Само не можах да разбера защо 882 делим на 9 :D

И защо казваш, че 882 е разделено на 9 равни части? Какво имаш предвид. Такова нещо не сме учили в 4ти клас

Обаче много ти благодаря!
Гост

Мнениеот S.B. » 18 Юни 2020, 05:17

Гост написа:Само не можах да разбера защо 882 делим на 9 :D

И защо казваш, че 882 е разделено на 9 равни части? Какво имаш предвид. Такова нещо не сме учили в 4ти клас

Обаче много ти благодаря!

Второто число е 8 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО от първото :
Ако първото число е едно [tex]\triangle[/tex] тогава второто ще бъде $\triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle$
Когато ги събереш ще получиш $\triangle + \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle = \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle \triangle $
Но по условие СБОРЪТ на двете числа е $822$
Или $822= 9.\triangle$
Тогава за да получиш каква част от $822$ съответства на едно $\triangle$ делиш $822$ на $9$ и получаваш,че на едно$\triangle$ съответства $98$ ,а на $8 \triangle$ ще съответства $8.98$
На математически език казано:
ако първото число е $x \Rightarrow$ второто е $8.x$ или $x + 8x = 9x$, а $9x = 822 \Rightarrow x = 822:9$, но ти не си учил алгебра,а само аритметика,за това ти обяснявам вместо с $x$ с $\triangle$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Гост » 18 Юни 2020, 11:44

Много ти благодаря!

А тази концепция как я знаеш? Аз такова нещо не съм учил и никога не би ми хрумнало и дори си мислех, че е невъзможно да намеря събираемите
И понеже задачите в сборника ми стават трудни как мога да имам твоите познания какво да направя къде да прочета ??
Гост

Мнениеот S.B. » 18 Юни 2020, 15:19

Гост написа:Много ти благодаря!

А тази концепция как я знаеш? Аз такова нещо не съм учил и никога не би ми хрумнало и дори си мислех, че е невъзможно да намеря събираемите
И понеже задачите в сборника ми стават трудни как мога да имам твоите познания какво да направя къде да прочета ??

Ами сега? Ти ми поставяш много труден въпрос! :roll:
Къде съм прочела...прочела съм много учебници по елементарна и висша математика като студентка в СУ "Климент Охридски",също пак там съм прочела и учебници по психология,педагогика и методика на преподаването по математика ,срещала съм се с много ученолюбиви деца( като теб!),на които е трябвало по най - достъпен начин да поднеса решението на някоя задача...Мисля,че не учебниците,а именно тези срещи ме научиха как да обяснявам. :D
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Гост » 11 Фев 2022, 07:59

Гост написа:Здравейте нашите ми взеха този сборник и ме юрнаха да решавам задачите и ще ми купят игра, обаче аз такива задачи като тези двете не съм решавал. Опитвах се 2 часа но не мога сам не ги разбирам или има грешка в задачите. Може ли да ми обясните как се решават да разбера логиката? Не търся отговори а начина на решаване
Благодаря ти

Обясниха ти по какъв начин се решават задачите. Аз само ще сравня отговорите набързо с програма на C++.

зад.[tex]1[/tex]

Ето го решението в програма на C++:

Код: Избери целия код
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int syd1, syd2, syd3;

for (int x = 105; x <= 662; x++)
    {
        for (int y = 105 / 3; y <= 662; y++)
        {
            syd1 = x - 105;
            syd2 = y - 105 / 3;
            syd3 = 662 - (x + y);

if (syd1 == syd2 && syd2 == syd3)
            {
                cout << "syd1: " << syd1 + 105 << endl;
                cout << "syd2: " << syd2 + 105 / 3 << endl;
                cout << "syd3: " << syd3 << endl;

return 0;
            }
        }
    }
}

Получаваме:

В първия съд е имало първоначално [tex]279[/tex] тона зърно.
Във втория съд е имало първоначално [tex]209[/tex] тона зърно.
В третия съд е имало първоначално [tex]174[/tex] тона зърно.

Значи отговорът на първа задача е верен на тези, които са помогнали на човека да си реши задачите.

зад.[tex]2[/tex]

Ето го решението в програма на C++:

Код: Избери целия код
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int a, b;

a = 882 / 9;
    b = 882 - a;

cout << "malko: " << a << endl << "golqmo: " << b << endl;
}

Програма извежда [tex]98[/tex] за малкото число и [tex]784[/tex] за голямото.

Пак всички са прави ;) .

Последно избутване Anonymous от 11 Фев 2022, 07:59
Гост

Назад към Състезания за 1-4 клас