Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Коректно ли е формулирана задачата

Коректно ли е формулирана задачата

Мнениеот Гост » 06 Мар 2024, 21:42

Здравейте!

Задачата е от "Свети Николай Чудотворец" за 4-ти клас на 27.11.2022г

Untitled.jpg
Untitled.jpg (50.06 KiB) Прегледано 777 пъти

Каквито и гимнастики да правя с 2-те уравнения не намирам еднозначен отговор.
Докарвам го до диофантово уравнение, което има няколко верни решения, едно от които съвпада с отговор Б).

В крайна сметка (тъй като вариант А) не се дели на 3) направих изчисления с варианти Б), В) и Г) за да съм сигурен, че само Б) е верен, но едва ли това е правилният подход към тази задача, която дава само 1 точка и би трябвало да се реши за 2-3 минути.
Понеже повечето такива задачи по състезанията се решават едва ли не само с поглед, дали е възможно случайно да са разменени местата на някои от цифрите означаващи броя на предметите или просто аз не успявам да я реша по нормалния начин :roll:

Благодаря!
Гост

Re: Коректно ли е формулирана задачата

Мнениеот ptj » 07 Мар 2024, 01:18

Задачата е очевидно некоретна! :lol:

Ако имаше решение, то от отговора и второто уравнение щеше да може да се изчисли цената на един молив.
Последното очевидно е невъзможно имайки предвид , че коефицентите пред тетрадките и гумите не са пропроционални в първите две уравнения (даденото условие), т.е. от тях не може да се получи уравнение-следствие съдържащо само брой моливи като неизвестно.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Гост » 08 Мар 2024, 03:26

Ами то всъщност може, тъй като отговора ни дава общата цена на трите предмета и като я извадим от второто уравнение намираме цената на 1 молив.
Обаче точно там става интересно, защото пробвайки с трите варианта Б), В) и Г) получаваме 3 различни цени за 1 молив (80ст, 90ст и 1лв 10ст). Съответно на този етап няма как да преценим кой от трите отговора е верния (и дали е само един).
Като продължим с изчисленията намираме, че при отговор Б) цените са: 1м = 80ст, 1т = 75ст, 1г = 15ст.
При отговори В) и Г) за 1т и 1г се получават цени завършващи на половин стотинка и така вече сме сигурни, че от предложените отговори само Б) е верен.

Срещал съм подобни задачи, при които се стига до диофантово уравнение с 2 неизвестни, но стойностите са такива, че уравнението има само 1 решение.
Тук обаче, след извеждане на диофантовите уравнения (13т + 5г = 10,50 / 13м + 4г = 11 / 5м - 4т = 1) намерих 2 различни решения, но нито едно от тях не беше измежду предложените отговори. Това ме накара да сметна с трите възможни варианта (Б, В и Г), за да разбера какво точно се случва и как да го обясня на детето ми. Днес се заиграх с ексел и се оказа, че възможните решения са цели 16, като едно от тях е отговор Б). Мислех си, че която и да е задача трябва да е зададена така, че да може да се реши без да гледаш отговорите, но явно съм се заблуждавал.
Гост

Мнениеот ptj » 08 Мар 2024, 03:35

В по-старите сборници присъстваше страница с "грешки" .Те се деляха на "печатни", "грешки на коректорите" и "други".

При наличие на грешка от първите два типа е безмислено гадаенето на "правилното авторово условие" :lol: .
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Гост » 08 Мар 2024, 04:06

ptj написа:В по-старите сборници присъстваше страница с "грешки" .Те се деляха на "печатни", "грешки на коректорите" и "други".

При наличие на грешка от първите два типа е безмислено гадаенето на "правилното авторово условие" :lol: .

Ясно! Сега разбирам къде е проблема. Когато не се получават нещата аз си мисля, че грешката е в мен, до доказване на противното и излизането от омагьосания кръг е дълго и мъчително :lol:
Гост

Назад към Състезания за 1-4 клас