Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Коректни ли са задачите на коледното от 2010

Коректни ли са задачите на коледното от 2010

Мнениеот Милев » 16 Дек 2010, 13:04

Разгледах задачите за 2 клас от коледното състезание 2010 /за Варна/.
Мисля, че задачи 7 и 9 не са коректно зададени и който ги е съставял си е оставил ръцете.
Условието на 7 задача гласи: "Колко ученици обичат трите занимания?" , е верния отговор е от двама до шестнадесет, а не посочения за верен отг."в" - двама. Той щеше да е верен ако въпроса е поставен така :"Колко най малко ученици обичат трите занимания?" .
Това е нищо в сравнение със зад.9. условието на която е зададено "... колко ще произведат двете фирми за периода 30.10.2011 до 02.11.2011г.???????"
Безумие. Мислех, че това е олимпиада по математика, а не познаване броя на дните в месеца. Дори съставителя не е познал отговора, защото в периода има почивни дни и фирмите НЕ РАБОТЯТ през тях.
Иска ми се, съставителите да са по коректни при съставяне на условията на национални състезания, още повече за по малките ученици. В случая въобще не блесват с умствени способности.
Милев
Милев
Нов

Рейтинг: 0

Re: Коректни ли са задачите на коледното от 2010

Мнениеот ptj » 16 Дек 2010, 15:55

Мисля, че малко преиграваш. В тази възраст децата още нямат достатъчно знания за какъвто и да е било математически апарат. Аз изобщо не споделям идеите да се организират подобни състезания едва ли не още детската градина.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот allier » 16 Дек 2010, 16:09

Прав е човекът, според мен. Като се дава една задача, трябва да се даде пълна информация и да не се разчита на общи знания като броя на дните на месец еди кой си ... Едно време на мен ми се беше паднала някаква задача, свързана с дрехи за обличане - имаше пола, рокля, блуза, пуловер, и обувки. Аз си я бях решил, но откъде да знам, че под рокля се има предвид цялостно облекло, което не се комбинира с нищо друго. Тогава бях в 4-ти клас ... и аз си смятах, че рокля се комбинира идеално с пуловер и блуза, а съставителите бяха отчели само пола с пуловер и блуза. Ей такива недомислици трябва да се избягват в задачите. Проблемът е, че за тези възрастови групи - 1-2-3-4 клас, задачите ги дават разни произволни учители, които си нямат идея как се формулират и съставят задачи. За горните класове обикновено си има подходящи комисии.
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот Svetlio » 18 Мар 2011, 12:06

така е ... голяма част от задачите в такива конкурси са некоректни
Аватар
Svetlio
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Състезания за 1-4 клас