1. Фирма „Екосок“ пълни два вида опаковки със сок от боровинки и ги продава на една и съща цена. Първият вид има форма на правоъгълен паралелепипед с размери: 1дм, 0,5дм и 1,5дм. Вторият вид има форма на триъгълна пирамида с височина 20см и основа правоъгълен триъгълник с катети 15см и 14см. От кой вид е по-изгодно да се купува?
2. Ани и Борис имат монети само по 1 стотинка и по 10 стотинки. Общо двамата имат между 100 и 200 монети, като Ани има толкова монети по 10 стотинки, колкото Борис има по 1 стотинка. Броят монети по 10 стотинки на Борис представлява 40% от броя монети по 1 стотинка на Ани. Ако Ани изхарчи 75% от парите си ще ? остане сума, равна на сумата на Борис. Колко монети по 1 стотинка има Борис?
3. Докажете, че:
а) числата 1+3?+3?i 1+3?+3^4+3^6 са взимно прости
б) сумата 1+3?+3?+...+3^42+3^44+3^46 се дели на 533
Първата е мноооого лесна и НЕ е въобще на ниво олимпиади... Втората ме затрудни, защото не знам как да я реша с материала за 6 клас.... Третата реших само а), а б) до някаде..
Може ли да ми обясните как може да се решат 2 и 3 б) с материала за 6 клас, защото 3 б) може да се реши с аритметична прогресия....

Меню