Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Имам нужда от помощ за задача от Хитър Петър (6 клас)

Имам нужда от помощ за задача от Хитър Петър (6 клас)

Мнениеот kaloyan.k » 10 Сеп 2016, 14:37

Здравейте, аз съм ученик за 6 клас от ПМГ и се нуждая от помощ за тези две задачи. Ще бъда щастлив, ако някой може да ми помогне.

Въпросните задачи са 15 зад и задачата на Хитър Петър. (на първата снимка е цялостната 15 задача и началото на задачата на Хитър Петър, а на втората снимка е продължението на задачата на Хитър Петър)

Начало на задача Хитър Петър и 15 зад..jpg
Начало на задача Хитър Петър и 15 зад..jpg (58.67 KiB) Прегледано 802 пъти

Задача Хитър Петър 2 снимка.jpg
Задача Хитър Петър 2 снимка.jpg (52.74 KiB) Прегледано 802 пъти
kaloyan.k
Нов

Рейтинг: 0

Re: Имам нужда от помощ за задача от Хитър Петър (6 клас)

Мнениеот Davids » 10 Сеп 2016, 16:58

На петнадесета задача маршрутът е следния: A,C,F,G,F,C,B. Километрите са 16. А защо е така чисто и просто решение няма, просто трябва да ги поогледаш и да направиш някои елементарни изводи (например, че пътят от A до C винаги е 5 км).

А относно Хитър Петър:
Начинът, по който бих подходил аз, е следният. Имаш на ред по 7 цифри, които образуват по 6 двуцифрени числа. Това ще рече, по 6 различни двуцифрени числа на ред. Сега искаме да знаем колко общо двуцифрени числа можем да образуваме със 7 цифри. А това са [tex]7.6=42[/tex] общо двуцифрени числа са възможни. Първите 6 вече са показани, следователно ни остават още 36.
Сега другата линия: трябва (оптимално) всеки ред да започва с различна цифра и да завършва с различна цифра. Това ни дава оптимум от 7 реда.
Другият момент е, обаче, че във всеки ред съответната цифричка X трябва да се комбинира с различна цифра. Това ще рече, че цифричката X може да участва само в 6 реда. Имаме нов оптимум - 6 реда.
Лично аз обаче не мога да навържа метода на подредба на цифрите по редове, все не ми излиза последния. Но ако искат просто отговор, на теория би трябвало да са 6 възможни реда.
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Re: Имам нужда от помощ за задача от Хитър Петър (6 клас)

Мнениеот kaloyan.k » 10 Сеп 2016, 22:46

Искрено ти благодаря за решенията на задачите и отделеното време!
kaloyan.k
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Състезания за 5, 6 клас