от Davids » 10 Сеп 2016, 16:58
На петнадесета задача маршрутът е следния: A,C,F,G,F,C,B. Километрите са 16. А защо е така чисто и просто решение няма, просто трябва да ги поогледаш и да направиш някои елементарни изводи (например, че пътят от A до C винаги е 5 км).
А относно Хитър Петър:
Начинът, по който бих подходил аз, е следният. Имаш на ред по 7 цифри, които образуват по 6 двуцифрени числа. Това ще рече, по 6 различни двуцифрени числа на ред. Сега искаме да знаем колко общо двуцифрени числа можем да образуваме със 7 цифри. А това са [tex]7.6=42[/tex] общо двуцифрени числа са възможни. Първите 6 вече са показани, следователно ни остават още 36.
Сега другата линия: трябва (оптимално) всеки ред да започва с различна цифра и да завършва с различна цифра. Това ни дава оптимум от 7 реда.
Другият момент е, обаче, че във всеки ред съответната цифричка X трябва да се комбинира с различна цифра. Това ще рече, че цифричката X може да участва само в 6 реда. Имаме нов оптимум - 6 реда.
Лично аз обаче не мога да навържа метода на подредба на цифрите по редове, все не ми излиза последния. Но ако искат просто отговор, на теория би трябвало да са 6 възможни реда.
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката.