Сумата от тъпите ъгли на изпъкнал многоъгълник е $2013^\circ$. Колко страни има този многоъгълник?
Скрит текст: покажи
Добромир Глухаров написа:Ето на каква задачка попаднах в БГ-МАМА:
Сумата от тъпите ъгли на изпъкнал многоъгълник е $2013^\circ$. Колко страни има този многоъгълник?Скрит текст: покажи
S.B. написа:Добромир Глухаров написа:Ето на каква задачка попаднах в БГ-МАМА:
Сумата от тъпите ъгли на изпъкнал многоъгълник е $2013^\circ$. Колко страни има този многоъгълник?Скрит текст: покажи
Аз разсъждавам така:
[tex]2013^\circ[/tex] е кратно на $3$ и $ 2013^\circ = 3.671^\circ \Rightarrow$ може да разгледаме $3$ групи ъгли на които сборът е $671^\circ$
Всеки тъп ъгъл $\in (90^\circ , 180^\circ) $
Ако приемем ,че ще работим само с градуси,тогава ъглите варират от $91^\circ$ до $179^\circ$
Може [tex]671^\circ = 6.91^\circ + 125^\circ[/tex] или $7$ ъгъла в група - общо $21$ тъпи ъгъла - $21$ страни
Но може [tex]671^\circ = 3.179^\circ + 134^\circ[/tex] което прави $4$ ъгъла в група - общо $12$ тъпи ъгъла - $12$ страни
А може и други комбинации - например:
$671^\circ = 150^\circ + 150^\circ + 110^\circ + 130^\circ + 131^\circ$ - $5$ тъпи ъгъла в група - общо $15$ тъпи ъгъла ,$15$ страни
Това е при предположението,че всяка група има еднакъв брой ъгли.
Но може и да не е така,нали?
Не знам колко е отговора,но ми се струва,че нещо липсва в условието на задачата.
Добромир Глухаров написа:Може би трябваше да пусна задачата в "Състезания за 7, 8 клас" - просто никак не съм наясно с училищната програма. Моля за извинение за объркването.
ptj написа:Не ти трябва никаква индукция. Просто свържи един връх с всички останали и преброй получените триъгълници.
Назад към Състезания за 5, 6 клас
Регистрирани потребители: Google [Bot]